130 let

Kateřina Neumannová na letišti | foto: Jan Zátorský, Lidové noviny

Neumannové chybělo k bronzu pět sekund

Sport
  •   13:49
BEITOSTÖLEN (Norsko) - V norském Beitestölenu Neumannovou od stupňů vítězů dělilo pět sekund, z vítězství se radovala domácí Marit Björgenová, která obhajuje celkové prvenství ve Světovém poháru.

Neumannová rozjela závod volněji. "Dělala jsem si legraci, že jsem to zbytečně přepálila," vtipkovala. Postupně se dostala do tempa a na mezičasech se posunovala kupředu. "No po třech kilometrech to vypadalo, že jedu na výlet, ale projevilo se, že nejsem rozzávoděná a nemám zažité soutěžní tempo. Potřebuji se dostat do rychlosti," řekla Neumannová v rozhovoru ČTK.

Na trati českou olympijskou naději dojela Björgenová, která startovala o půl minuty později, a společně pak držely vysoké tempo. "Když mě dojela, tak už jsem byla rozjetá do dobrého tempa a pak už mi neujela," uvedla Neumannová.

Jen na začátku to pro ni vypadalo hrozivě. "Po kilometru jsem ji měla v zádech," řekla.

Závěr nevyšel na 100 procent
Na předposledním mezičase figurovala česká mistryně světa z bruslařské desítky na třetím místě, ve finiši ale byly soupeřky rychlejší. "Moc mi neseděl tenhle relativně lehký profil trati, tady se udrží i slabší běžkyně," řekla Neumannová.

Pátá skončila i na úvod loňské sezony, kterou pak korunovala titulem mistryně světa. "Začalo to jak podle kopíráku," uvedla. Výběr lyží nakonec nebyl problémem, i když se den před závodem stopa sypala. Přes noc ovšem zmrzla.

"Měla jsem trošku historické lyže," řekla o tři roky starých běžkách, kterým dala přednost před novým párem. "Rychlost měly stejnou, ale ty starší měly pohodlnější odraz a byly trošku měkčí," vysvětlila.

Lyže jí jely rychle. "Zas bych byla ráda, kdyby o něco lépe stoupaly, ale vždycky je něco za něco," řekla dvaatřicetiletá běžkyně.

Druhé místo o 21 sekund za Björgenovou obsadila Finka Virpi Kuitunenová, bronz získala Natalia Baranovová z Ruska. Před Neumannovou se dostala ještě Norka Hilde Pedersenová. Další české běžkyně se do bodované třicítky nevešly. Kamila Rajdlová zaostala za Björgenovou o 1:50 minuty a obsadila 38. místo, Helena Erbenová skončila se ztrátou více než dvou a půl minuty čtyřiapadesátá.

V neděli se jedou štafety.

Výsledky: Ženy - 10 km klasicky: 1. Björgenová (Nor.) 26:14,7 min., 2. Kuitunenová (Fin.) - 21,0, 3. Baranovová (Rus.) -28,3, 4. Pedersenová (Nor.) -30,5, 5. Neumannová (ČR) -33,7, 6. Saarinenová (Fin.) -46,8, 7. Sachenbacherová-Stehleová (Něm.) -54,4, 8. Čepalovová (Rus.) - 54,7, 9. Anderssonová (Švéd.) -54,8, 10. Ročevová (Rus.) -59,0, ...38. Rajdlová -1:50,6, 54. Erbenová (obě ČR) -2:32,6.

Průběžné pořadí SP (po 2 z 24 závodů): 1. Björgenová 200 b., 2. Saarinenová a Kuitunenová obě 120, 4. Pedersenová 70, 5. Dahlbergová (Švéd.) 63, 6. Matvějevová (Rus.) a Baranovová obě 60, ...11. Neumannová 45.

Autor: ČTK