Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Slovensko chce zimní olympiádu 2022, kandiduje s Polskem

Sport

  15:41
BRATISLAVA - Slovensko a Polsko se budou zřejmě společně ucházet o uspořádání zimní olympiády v roce 2022. Slovenský premiér Robert Fico oznámil, že jeho vláda společnou kandidaturu obou států podpoří. S touto iniciativou přišlo loni Polsko, podle kterého by se centrem olympiády stal Krakov.

Tatry nabízejí kvalitní lyžování foto: Profimedia/Jasna.sk

"My do toho půjdeme. Vláda oficiálně podpoří tuto kandidaturu nejpozději v únoru," řekl Fico po dnešním setkání se zástupci národních sportovních svazů, olympijského výboru a samosprávy.

Záměr společné kandidatury počítá s tím, že v největším slovenském lyžařském středisku Jasná v Nízkých Tatrách by se mohly uskutečnit některé lyžařské disciplíny. Slovensko má podle Fica zájem podílet se i na organizaci olympijského turnaje v hokeji, který je v zemi pod Tatrami jedním z nejpopulárnějších sportů.

Organizace olympiády přijde podle Fica na asi dvě miliardy dolarů (51 miliard korun). Většinu nákladů by měli pokrýt Poláci. Na Slovensku by se musela modernizovat infrastruktura v oblasti dopravy a sportu, jakož i zrealizovat další projekty.

Vládní materiál s detaily o kandidatuře má v únoru Ficovi předložit ministr mládeže a sportu Dušan Galis spolu s ministrem školství Dušanem Čaplovičem.

Dokument má obsahovat ekonomické parametry olympijského projektu včetně požadavků na investice do infrastruktury. Slovensko se v minulosti neúspěšně ucházelo o pořádání zimní olympiády 2002 a 2006.

Zájem o uspořádání zimních olympijských her v roce 2022 projevily také Norsko, Španělsko, Švýcarsko nebo Ukrajina. O pořadateli se rozhodne v roce 2015.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...