Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sparta si doma se Znojmem poradila

Sport

  20:08
Praha - Hokejisté Sparty znovu využili v play off výhodu domácího prostředí a před 12.124 diváky v T-Mobile Aréně porazili Znojmo 4:1. V semifinálové sérii se tak ujali vedení 2:1 na zápasy.

Hráči Sparty Praha Michalu Dragounovi (vpravo) blahopřeje spoluhráč Jakub Langhammer ke gólu v brance Znojma foto: Doležal MichalČTK

Sparťané, kteří v základní části prohráli se Znojmem před vlastním publikem oba duely, dnes navázali na čtvrtfinálové úspěchy proti Zlínu, s nímž vyhráli všechny tři pražské souboje.

Oproti druhému duelu nastoupili domácí v pozměněném složení druhého a čtvrtého útoku, což si vynutila zranění útočníka Štrby, pro něhož po Bičánkově zákroku skončila sezona, a absence Špaňhela na soupisce. Kašpařík se tak posunul na levé křídlo k Tonovi a Markovi, čtvrtou formaci vytvořili Dragoun, Růžička a Langhammer, kteří byli především v úvodu hodně aktivní.

I ve čtvrtém domácím utkání vyřazovací části hnalo Spartu dopředu přes deset tisíc diváků a Pražané začali velmi aktivně. Střely Chabady a Tabačka ještě Trvaj kryl, ale nestačil zareagovat v 3. minutě, kdy Stehlíkovu ránu tečoval Dragoun. Oba týmy se sice snažily rychlým přechodem do útoku ohrozit branku soupeře, ale gólmani střely z dálky bez potíží kryli.

V 15. minutě putovali postupně na trestnou lavici Mikulík a Jareš a Spartě se naskytla na 85 sekund výhoda pět na tři, ale Marek ji faulem po 53 sekundách zmírnil. Domácí měli díky Kratěnovi šanci jak v přesilovce, tak potom po rychlém úniku Tona v oslabení, ale v obou případech byl úspěšnější znojemský gólman. V závěru úvodní části pálil Štefanka jen do Břízy.

Hned 30 sekund po přestávce zahrozil Hlinka, ale náskok Sparty zvýšil až v 23. minutě v přesilovce Pilař. Sparta hrála v početní výhodě díky Eratově faulu v útočném pásmu, Hlinka při zámku domácích vyslyšel Pilařovo klepání na led a sparťanský bek vyžádaný puk poslal tvrdou ranou od modré do znojemské klece.

Hosté se těžko před spolehlivého Břízu prosazovali, střely Erata, Ludvíka a Štefanka sparťanský gólman kryl a Pražané se bez větších potíží ubránili i při Strakově vyloučení. Naopak další možnost Sparty měl po šikovném průniku Kratěna.

Pojistku nabídlo Znojmo soupeři v 44. minutě samo. Jarešovu rozehrávku vystihl Hlinka, Kratěna mu vrátil přihrávku před prázdnou branku a Trvaj byl bezmocný. Orlům se v ofenzivě nedařilo, Dopita na Břízu nevyzrál a hosté nevyužili ani další přesilovku. Naopak sparťanské útoky byly nápadité a po přečíslení dvou na jednoho s Tonem vyhnal Trvaje v 51. minutě z branky Marek. Suchan už puk za svá záda při své premiéře v letošním play off kotouč nepustil, ale Břízovi pokazil čisté konto Dopita.

Sparta Praha - Znojmo 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 3. Dragoun (Stehlík, Sivek), 23. Pilař (J.
Hlinka), 44. J. Hlinka (O. Kratěna), 51. Marek (Ton) - 55. Dopita (Erat, Ludvík).
Rozhodčí: Rejthar, Šindler - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0.

Diváci: 12.124. Stav série: 2:1.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...