130 let

Česká oštěpařská hvězda. | foto: ČTK

Špotáková: Finále chci začít stejně

Sport
  •   22:42
PEKING - Hned v první kvalifikační sérii se její oštěp zapíchl na metě 67,69 metru, takže si mohla sbalit nádobíčko a pomalu myslet na čtvrteční finále. Ostatně, tak nějak si to mistryně světa a vedoucí závodnice letošních tabulek Barbora Špotáková (27) představovala.

"Vyšlo to skvěle, jsem maximálně spokojená. Tohle je ještě lepší varianta než moje očekávání, při postupovém limitu 61,5  metru jsem pomýšlela na nějakých 63 a půjdu odpočívat, a on je z toho můj třetí nejlepší výkon,“ usmála se vítězka kvalifikace.

Povídala jste, že formu pro den D poznáte až ráno při rozcvičce. Co jste tedy poznala?
Vůbec nic! Ráno to nebylo ideální, byla jsem až příliš klidná. Jenže atmosféra na zaplněném stadionu mě dokonale probrala, ta by probrala každýho...

Jaký vlastně byl ten váš první a jediný pokus? Rána naplno?
Byl to takovej ten první zajišťovací. Kdybych takhle začala ve finále, bylo by to prima, potom bych mohla začít riskovat. To se na olympiádě prostě musí.

Ve výkonu máte vaši oblíbenou sedmičku, na batohu od ČOV sedmdesátku – co o tom soudíte?
Že je to fajn, sedmičky jsou pěkný. A sedmdesátka na batohu, to jsem valila oči, že to vyšlo zrovna na mě! (nejblíže k hranici 70 metrů hodila Špotáková letos, 69,15 – pozn.) Že bych si batoh vyměnila s někým, kdo má číslo 72? No to by bylo super... (světový rekord Kubánky Menendezové má hodnotu 71,70 – pozn.) Ale ještě jsem ho u nikoho neviděla. Líbí se mi i startovní číslo z kvalifikace 1533, i když v něm není sedmička. Ale třeba dvojka je o ničem!

Před závodem jste zmínila ránu do zad, která hrozí při odhodu na tvrdém povrchu. Došlo k ní?
Bylo to v pohodě, jen jako by mi přeskočila kůstka v nártu pravé nohy, dost to bolelo. Ale měla jsem štěstí. Když jsem pak seděla na tribuně a dala si nohu na zídku, přeskočilo to zpátky...

Přítel Lukáš vám fandil mezi českými trenéry z tribuny u oštěpařského sektoru. Takže oboustranná spokojenost?
Ale nebylo to jednoduché. Napřed mi šéftrenér Fišer hodil mobil, abych zjistila, kde Lukáš na stadionu je. My totiž mobil na ploše mít nesmíme. A pak pro něj zašel. Zvládla bych to i bez Lukáše, ale je fajn vědět, že je za mnou.

V kvalifikaci skončily hned za vámi Němky Obergföllová s Neriusovou a Ruska Abakumovová. Jak na vás působí?
Obergföllová si hodila letošní osobák, vypadá dobře. A Abakumovová taky. Takhle osvalený děvče jsem ještě neviděla, lýtka dneska naschvál nechala v teplákách. To je neskutečný.

Máte nové tretry – budete je ukazovat kamerám jako nový světový rekordman Usain Bolt?
To snad ani ne, ale kdo ví... Ale opičky jako Bolt tam dělat nebudu.

Autor: Jiří Jakoubek