Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Štěpánka stále limituje koleno, Češi spoléhají na Berdycha

Sport

  19:12
OSTRAVA - Tenista Radek Štěpánek zvládl na jedničku dnešní čtyřhru a společně s Tomášem Berdychem přiblížili český tým k postupu do semifinále Davisova poháru. Štěpánkův start v případné nedělní rozhodující dvouhře je ale kvůli jeho zraněnému kolenu nejistý.

Radek Štěpánek. foto: ČTK

"Noha mě limituje, ale nedokážu vyjádřit na kolik procent," řekl třicetiletý Štěpánek na tiskové konferenci. Ke konci utkání občas na dvorci kulhal. "Člověk podvědomě uhýbá. Není to ideální, ale nejdůležitější je, že jsme přinesli do šatny bod."

Kdyby měl Štěpánek hned po čtyřhře nastoupit ke dvouhře, tak by měl jednoznačnou odpověď: "Ne!" Utkání je ale na programu až jako druhé v neděli a je šance, že by mohl být připraven, i když nad tím, že nahradí Iva Mináře, visí velký otazník. "Hlava a srdce by strašně chtěly, ale tělo mi pořád vystavuje vykřičníky," podotkl.

Štěpánka čeká další "rychloléčba". Konečné rozhodnutí padne až po úvodní nedělní dvouhře, kterou sehrají Berdych a Juan Martin del Potro. "Třeba Radek nebude muset hrát, můj bod by byl senzace," nadhodil Berdych. Současnou světovou pětku dokázal porazit loni ve finále turnaje v Tokiu. "Teď je favoritem on, já nemám co ztratit a budu mít v zádech podporu publika," dodal Berdych.

Štěpánka trápilo zranění už ve Wimbledonu, nohu si nechal obvázat v prohraném osmifinále s Australanem Lleytonem Hewittem. Doufal, že ostravský taraflex bude k jeho noze přívětivější. "Ale tráva mi pomáhala víc než tenhle tvrdý povrch," řekl Štěpánek a v žertu o svém možném startu dodal: "Joffrey (de Peyrac z filmové ságy o Angelice) může nastoupit, ale my se o tom, co bude, musíme pobavit." Kapitána Jaroslava Navrátila nečeká klidná neděle, pokud Berdych nevyhraje.

"Zranění Radka mě znepokojuje od prvního dne. Dám na docenta Koláře a hlavně na Radka," uvedl kapitán. "Bude to těžké, jestli tam případně dát limitovaného Radka, nebo Iva Mináře, který je nadržený, na okruhu Monaka porazil, ale je nevyzkoušený," uvažoval Navrátil. Jasné je jen to, že hrát nebude deblista Lukáš Dlouhý.

Na konci vítězné čtyřhry se Štěpánek objal se svým otcem. "Pro každého rodiče by tohle moc znamenalo," usmál se karvinský rodák, který měl v hledišti nejvíce příbuzných a kamarádů. "Měl jsem sto lístků, tak mě asi nikdo netrumfnul," smál se.

"No jo, Hujerové z Karviné," použil Navrátil citát z filmu Marečku, podejte mi pero! Češi sledují i vývoj dalších čtvrtfinálových zápasů a především duel Chorvatska a USA, tedy možného dalšího soupeře. "Chorvati to mají výborně rozehráno (vedou 2:1), ale je na místě se stále soustředit na to, co se děje tady a zvládnout nejdříve naše utkání. Pak nás může zajímat další," konstatoval Štěpánek.

Autor: