Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Štybar dojel třetí v horské etapě na Vueltě za vítězným kolegou Cavagnou, Roglič drží velký náskok

Sport

  17:48
Toledo - Zdeněk Štybar obsadil třetí místo v 19. etapě Vuelty, kterou po úniku vyhrál jeho týmový kolega Francouz Rémi Cavagna. Český cyklista dojel do cíle v Toledu pět sekund za Cavagnou a těsně za Irem Samem Bennettem. Podtrhl tak úspěch stáje Deceuninck-Quick Step, která opanovala poslední rovinatou etapu před sobotními horami a nedělním dojezdem do Madridu.

Zdeněk Štybar v cíli mistrovského závodu. foto: Alexander Kliment

Podtrhl tak úspěch stáje Deceuninck-Quick Step, která opanovala poslední rovinatou etapu před sobotními horami a nedělním dojezdem do Madridu. Za Štybarem finišoval další člen týmu Belgičan Philippe Gilbert.

Cavagna nastoupil 25 kilometrů před cílem etapy dlouhé 165 km a sólo dotáhl do konce. Hlavní peloton se všemi favority dorazil o osm vteřin později včetně Slovince Primože Rogliče, který má nadále v čele průběžného pořadí velký náskok. Červený dres udržel navzdory pádu.

Rogliče zdržel hromadný karambol asi 65 km před cílem, nicméně mohl pokračovat a po stíhací jízdě vede Vueltu před závěrečným horským testem stále o téměř tři minuty před španělským mistrem světa Alejandrem Valverdem.

Následky pádu naopak vyřadily ze závodu jeho parťáka Němce Tonyho Martina. Čtyřnásobný mistr světa v časovce kvůli zraněním závod vzdal a bude týmu Jumbo-Visma v závěru poslední Grand Tour sezony chybět.

Čtyřiadvacetiletý Cavagna se dočkal prvního triumfu na Grand Tour, smečku pronásledovatelů za sebou udržel i v závěrečném stoupání na kostkách. „Hrozně jsem trpěl. Posledních 25 kilometrů dost foukalo, nebylo to vůbec jednoduché. Ale využil jsem svoji šanci,“ radoval se.

Mezi prvními gratulanty byl za cílovou páskou i Štybar, který se na letošní Vueltě pokoušel dvakrát o vítězství, ale jeho útoky v závěru 8. i 17. etapy stihli soupeři zlikvidovat.

V sobotu se Vuelta rozhodne. Cyklisty během 190 kilometrů čeká šest vrchařských prémií první až třetí kategorie.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...