Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Trest za doping v plavání? Jen rok. To je záhada, napsala Baumrtová

Sport

  11:59aktualizováno  16:18
Byla nejlepší z české výpravy na uplynulém plaveckém MS v Barceloně. Ve finále znakařské stovky skončila šestá, navíc zdolala dva české rekordy na dalších tratích. To je účet teprve jednadvacetileté Simony Baumrtové. Jak intenzivně trénuje? Jak sport zvládá se studiem? Na dotazy čtenářů serveru lidovky.cz odpovídala Simona Baumrtová ve středu 7. srpna od 11:00.

Česká plavkyně Simona Baumrtová foto: ČTK

Proč by nezvládla přeplavat kanál La Manche? "To bych si netroufla kvůli tomu, že bych musela plavat v moři a já nemám moc ráda rybičky a ostatní tvory mořských vod," napsala s nadsázkou Baumrtová.

ON-LINE ROZHOVOR

Nejlepší česká plavkyně na uplynulém šampionátu pokořila například český rekord na znakařské dvoustovce, ale její výkon nestačil ani na postup do finále. Nabízí se tedy otázka: jsou nejlepší české časy tak špatné? "Ne, špatné rozhodně nejsou! Dostat se mezi osm nejlepších na světě není úplně sranda a znamená to, že jen maximálně osm zemí má lepší národní rekord než my a to tak špatný zase není."

Rozhovor zabrouzdal i k nekalým praktikám, které často hýbou světem sportu. "Bohužel i v plavání doping je, třeba v roce 2009 chytili z Česka Sabinu Dostálovou, teď dost problému měli Brazilci, ale záhadou je, že většina dostává nanejvýš roční trest," podivila se Baumrtová.

Jednadvacetiletá rodačka z Chomutova také popsala své plavecké začátky. "Plavu od malička, ale do třinácti let jsem dělala třikrát týdně moderní gymnastiku a u toho jsem dvakrát týdně plavala, od té doby se plavání věnuju víc a hned o rok později jsem jela na tehdejší vrchol: evropské olympijské dny mládeže."

A co Baumrtovou dovedlo až na český vrchol? "Píle, cílevědomost, tréninková morálka a psychická odolnost," prozradila čtenářům lidovky.cz.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!