Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Tenisté v Austrálii mají kvůli požárům obrovské problémy s dýcháním. Není ideální hrát v takových podmínkách, říká Bouchardová

Sport

  12:45
Melbourne - Tenisty v Melbourne trápí silně znečištěné ovzduší z rozsáhlých požárů na jihovýchodě Austrálie.

Eugenie Bouchardová foto: Instagram.

VIDEO: Zůstaneš primitiv a zaostalec. Velvyslanec vyplísnil Djokoviče za zpěv písně, která oslavuje Kosovo jako srdce Srbska

Kvůli akutním problémům s dýcháním musela Slovinka Dalila Jakupovičová vzdát zápas kvalifikace Australian Open, kterou úspěšně rozehráli čeští reprezentanti Lukáš Rosol, Denisa Šátralová a Tereza Martincová. 

Pořadatelé v Melbourne raději předčasně ukončili exhibici Kooyong Classic mezi Marií Šarapovovou a Laurou Siegemundovou.

Jakupovičová vedla v Melbourne Parku nad Švýcarkou Stefanií Vögeleovou 1:0 na sety a ve druhém ji jeden fiftýn dělil od tie-breaku, když ji přemohl silný záchvat dusivého kašle. Tenistka skončila na kolenou a lapala po dechu.

„Měla jsem strach, že zkolabuju,“ přiznala poté, co byla nucena duel skrečovat. Už předtím si kvůli potížím s dýcháním opakovaně volala na kurt fyzioterapeutku. 

„Nemám astma a nikdy jsem problémy s dýcháním neměla. Jakmile ale byly výměny trošku delší, nemohla jsem dýchat a pak jsem skončila na zemi,“ dodala.

Podle 180. hráčky světa bylo od pořadatelů nezodpovědné, že program kvalifikace za daných podmínek nezrušili, ale pouze o něco odložili. 

„Byla jsem překvapená, myslela jsem, že se dneska hrát nebude, ale neměli jsme na výběr,“ posteskla si.

Na podmínky si stěžovala i někdejší wimbledonská finalistka Eugenie Bouchardová, která rovněž potřebovala několikrát ošetření. 

Číňanku Jou Siao-ti nakonec ve třech setech zdolala i díky tomu, že soupeřka rovněž na kurtu trpěla a v závěrečné sadě dokonce několikrát raději podávala spodem. 

„Bylo těžké dýchat a dělalo se mi nevolno. Není ideální, že musíme hrát v takových podmínkách. Stejně jako je pravidlo ohledně vysokých teplot, mělo by být i na kvalitu ovzduší,“ řekla Kanaďanka.

Kanaďanka Eugenie Bouchardová se ochlazuje během úterního zápasu 1: kola...
Instagramová královna Eugenie Bouchardová nemohla s přáním šťastného Valentýna...

Na Kooyong Classic ukončil hlavní rozhodčí zápas za nerozhodného stavu 5:5 ve druhém setu. První sadu získala Siegemundová nad Šarapovovou v tie-breaku, obě hráčky ale postupně stále silněji pociťovaly potíže a trápil je kašel. 

„Podle mne to bylo po dvou a půl hodinách hry správné rozhodnutí,“ řekla pětinásobná grandslamová šampionka Šarapovová.

Na twitteru se proti podmínkám ohradili i další tenisté a tenistky. „Proč musíme čekat, až se něco stane, než začneme něco dělat,“ napsala Elina Svitolinová. 

Kritikou na adresu pořadatelů nešetřil ani Francouz Gilles Simon. 

„Když se najdou doktoři, kteří řeknou, že hrát na Australian Open ve 45 stupních není nebezpečné, a rozhodčí, podle kterých není mokrá tráva ve Wimbledonu kluzká, určitě budeme schopni najít i experty, kteří potvrdí, že je kvalita ovzduší vyhovující,“ napsal.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...