Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Thiem zdolal po pětisetové bitvě Djokoviče, ve finále vyzve opět Nadala

Sport

  16:04aktualizováno  16:35
PAŘÍŽ - Dominic Thiem postoupil na French Open podruhé za sebou do finále a o titul se na pařížské antuce utká stejně jako vloni s úřadujícím šampionem Rafaelem Nadalem. Rakouský tenista zdolal v semifinále, které bylo kvůli počasí rozdrobeno několika pauzami do dvou dnů, srbskou světovou jedničku Novaka Djokoviče 6:2, 3:6, 7:5, 5:7, 7:5.

Dominic Thiem slaví postup do finále French Open foto: Reuters

Pětadvacetiletý Rakušan proměnil v dramatické koncovce duelu, který se hrál čtyři hodiny a 19 minut, třetí mečbol. První dva při svém podání za stavu 5:4 v posledním setu nevyužil, uspěl až na třetí pokus na returnu a ukončil Djokovičovu sérii 26 vítězných zápasů na grandslamech.

Utkání pořadatelé v pátek přerušili a přeložili kvůli dešti a silnému větru za stavu 3:1 pro Thiema ve třetím setu. Ani dohrávka nešla hladce, další hodinová pauza musela být kvůli vydatné přeháňce zařazena za stavu 4:1 a 40:40 pro Rakušana v páté sadě.

I tentokrát pauza více prospěla Djokovičovi, který po triumfech na předchozích třech grandslamech počínaje loňským Wimbledonem toužil uspět i na čtvrtém v řadě. Ve hře nervů dokázal odvrátit dva mečboly a vyrovnal na 5:5, Thiem se pak ale dokázal znovu zmobilizovat a zápas dotáhl k postupu.

Nadal, jenž v Paříži usiluje o rekordní dvanáctý titul a celkově 18. grandslamovou trofej, si postup vybojoval už v pátek. V úvodním semifinále Španěl porazil velkého rivala Rogera Federera ze Švýcarska hladce 3:0 na sety.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!