Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Tour straší zima. Slavný vrchol zasypává sníh

Sport

  16:14
GAP, FRANCIE - Pelotonu Tour de France by se mohla v posledním týdnu závodu postavit do cesty nečekaná překážka. Vrchol hory Col du Galibier, kam se cyklisté během posledních pěti etap dostanou hned dvakrát, pokryl sníh a podle předpovědí má další přibýt.

Ilustrační foto foto: Shutterstock

Meteorologové mají ale zatím pro závodníky pozitivní zprávy. "Tour má pěkné štěstí. Představte si, kdyby mělo sněžit ve čtvrtek a v pátek, cesta by byla určitě zablokovaná," uvedl pro server cyclingnews expert Yan Giezendanner. Podle něho poslední sníh v Alpách napadne a do příjezdu cyklistů roztaje.

Ředitel závodu Jean-François Pescheux se nepřízně počasí neobává. "V současnosti vyčkáváme. Rozhodnutí budeme dělat za pochodu. V závislosti na podmínkách rozhodneme v pravý čas," uvedl Pescheux pro AFP.

Na Col du Galibier končí čtvrteční 18. etapa, cyklisté se na něj ještě vrátí v polovině následujícího dne. Podle předpovědí by v obou dnech mělo být v Alpách slunečné počasí a teploty mezi šesti a osmi stupni Celsia.

O víkendu museli záchranáři z Col du Galibier vyzvednout dvě stovky lidí, když je v letním cyklistickém oblečení překvapily teploty klesající k pouhým třem stupňům celsia. Vrchol 2645 metrů vysoké hory byl pokrytý sněhem.

V konvoji byl nalezen mrtev strýc cyklisty Pineaua

V cílovém městě 16. etapy Tour de France v Gap byl v úterý ráno nalezen mrtev strýc francouzského cyklisty Jéroma Pineaua. Devětapadesátiletý Patrick Guay pracoval jako technik v konvoji závodu, s kterým jel už posedmadvacáté. Mužovo tělo prý bylo částečně ponořeno v řece Luye nedaleko jeho karavanu. Okolnosti smrti Guaye, jenž v minulosti závodil na kole, začala vyšetřovat francouzská policie. Pořadatelé Tour vyjádřili Pineauovi, kterému před 16. etapou patřilo 38. místo v celkovém pořadí, a ostatním příbuzným zemřelého upřímnou soustrast.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...