Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Tři světové rekordy během jednoho dne MS. Dressel překonal motýlkářské maximum Phelpse

Sport

  15:28
Kwangdžu - Tři světové rekordy padly v dnešním finálovém bloku mistrovství světa v plavání. Titul z překonání historického maxima vytěžil jen Anton Čupkov na 200 metrů prsa, který obhájil zlato z Budapešti. Caeleb Dressel na 100 metrů motýlek i sedmnáctiletá znakařka Regan Smithová na dvoustovce zazářili v semifinále. Celkem tak na šampionátu v korejském Kwangdžu bylo dosud k vidění sedm světových rekordů.

Caeleb Dressel se raduje z překonání světového rekordu. foto: Reuters

Čupkov se v nabitém finále na poslední padesátce posunul z pátého místa na první a časem 2:06,12 překonal o 55 setin rekordní čas, který zaplavali v roce 2017 Ippei Watanabe a ve čtvrtečním semifinále Australan Matthew Wilson.

Wilson dnes za svým rekordním výkonem zaostal o pouhou setinu, přesto se musel spokojit se stříbrem. Bronz vybojoval další z bývalých světových spolurekordmanů Watanabe.

Legendární Američan Michael Phelps přišel v průběhu tří dnů už o druhý světový rekord. Ve středu ho Maďar Kristóf Milák předčil na motýlkářské dvoustovce a dnes mu krajan Dressel sebral historické maximum na poloviční distanci. Časem 49,50 vylepšil o 32 setin deset let starý Phelpsův výkon z mistrovství světa v Římě.

Dvaadvacetiletý Američan semifinále ovládl naprosto suverénně a v sobotu bude útočit na čtvrtý titul na tomto šampionátu. Před dvěma lety v Budapešti byl Dressel se sedmi zlatými nejúspěšnějším plavcem šampionátu a vyrovnal Phelpsovu rekordní bilanci titulů na jednom mistrovství.

Juniorka Smithová si osobní maximum zlepšila už v dopolední rozplavbě, kdy posunula vlastní juniorský světový rekord na 200 metrů znak 2:06,01. V semifinále z něj ubrala 2,66 sekundy a jako první znakařka zaplavala dvoustovku pod 2:04. Výkonem 2:03,35 překonala o 71 setin maximum Missy Franklinové z OH 2012 v Londýně. Soupeřkám nadělila více než tři sekundy.

Světový titul na 100 metrů volným způsobem obhájila Američanka Simone Manuelová a stala se teprve druhou ženou, která v této disciplíně získala alespoň dva tituly. Před ní se to povedlo jen v 70. letech minulého století Kornelii Enderové z bývalé NDR.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!