Pátek 17. května 2024, svátek má Aneta
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Nevinně vinný Vettel. To on způsobil v Singapuru nehodu

Sport

  11:00
singapur - Oficiálně žádný z jezdců nemá cejch viny a v očích sportovních komisařů jsou všichni čistí jak lilie. Jenže je tomu skutečně tak? Opravdu nikdo nemůže za velkou kolizi z nedělního klání v Singapuru mezi Sebastianem Vettelem, Maxem Verstappenem a Kimim Räikkönenem, která výrazně ovlivňuje boj o titul ve formuli 1?

Německý jezdec formule 1 Sebastian Vettel z Ferrari prochází paddockem na maďarském okruhu Hungaroringu. foto: ČTK

Tak se nebojuje o titul! Verstappen viní z nehody v Singapuru Vettela

Kdepak! Viník tu zřejmě je. „Vina je jen na straně Vettela. Takhle nemůže křižovat z jedné strany na druhou. Věděl, že měl špatný start, proto měnil stopu. A doufal, že ostatní zpomalí, ale místo toho způsobil nehodu,“ tvrdí bývalý mistr světa Jacques Villeneuve.

Jos Verstappen, někdejší pilot a teď otec jedné z „obětí“ nedělního karambolu, v narážce přidával: „Já bych někoho potrestal. Jenže možná je to politika, protože Vettel si už nic nemůže dovolit.“

Němec je totiž v „podmínce“ poté, co v červnu v Ázerbájdžánu při restartu naboural do Lewise Hamiltona. 

A tak by teď klidně mohl dostat stop na jeden závod. „Kdyby mu udělili pořádný trest, bylo by mistrovství rozhodnuté. I proto jsem si nemyslel, že něco přijde,“ tvrdí Verstappen senior.

Je to jen konspirace, nebo fakt?

Pravda je, že Vettel po startu křižoval trať a víc a víc se lepil na vlevo jedoucího Verstappena. Toho ale zprava předjížděl Räikkönen, a on neměl kam uhnout. 

Proto došlo k nárazu, který kromě trojice odnesl v první zatáčce ještě Fernando Alonso. „Tento závod připravil Ferrari o titul, ale mohou si za to sami,“ myslí si starší Verstappen.

Přitom chvíli po nehodě se na Twitteru Ferrari objevil komentář: „Verstappen vyřadil Kimiho a potom vletěl do Seba.“

Max Verstappen se pustil do slovní přestřelky se Sebastianem Vettelem.
Nico Rosberg (vlevo) a Kimi Räikkönen po sobotní kvalifikaci v Číně.

Když se to dozvěděl Christan Horner, Verstappenův šéf z Red Bullu, běsnil: „Každý, kdo se z této nehody pokouší vinit Maxe, by měl jít na oční.“ 

Verstappen junior pak obdobně jako jeho otec tvrdí: „Pokud někdo nehodu zavinil, byl to Vettel. Pokud bojujete o titul, nemůžete jezdit tímto způsobem. Nebylo to od něj moc chytré.“

Co na to Vettel? Ten se jen trapně hájil, že nevěděl, co se za ním stalo. A že vyvázl od komisařů s čistým štítem? 

Tím největším trestem je pro něj bodová ztráta! Místo aby po suverénní kvalifikaci teď šampionát vedl, ztrácí na Lewise Hamiltona – singapurského vítěze – 28 bodů. A Brit přiznal: „Prosil jsem Boha o zázrak a on mě vyslyšel.“

Vážně to byl pro Mercedes svým způsobem zázrak. Na okruhu v Singapuru ztrácí a jeho šéfové věděli, že jde hlavně o to přežít. Jenže nakonec pacient žije, a co víc – daří se mu mnohem lépe. 

Sebastian Vettel na tiskové konferenci

„Před závodem jsme se bavili, že chceme hlavně minimalizovat škody. A o pár hodin později tu máme první a třetí místo. V šampionátu se nám podařilo udělat obrovský krok vpřed. Myslím, že právě proto tento sport tak moc milujeme,“ uvedl šéf týmu Mercedes Toto Wolff.

Mimochodem – Hamilton se v Singapuru stal po Michaelu Schumacherovi druhým jezdcem v historii, který dosáhl v F1 na kótu 60 výher.

Kam se ještě v této sezoně číslo posune?

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč