Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

VIDEO - Slavný Lewis vzkázal Kličkovi: Máš smůlu, odveta nebude

Sport

  18:51
PRAHA - Je jedním ze dvou boxerů a vůbec tím posledním, který dokázal porazit současného držitele mistrovského titulu Vitalije Klička. Poté Lennox Lewis (45) skončil, jako legenda rohovnického sportu. Obrovitému Ukrajinci už nikdy nedal šanci v odvetě. "Proč? Byl slušný," vysvětlil v rozhovoru pro Sky Sport slavný Brit.

Lennox Lewis (vlevo) a Vitalij Kličko foto: Reprofoto

Proslulá řežba se do historie těžké váhy zapsala zlatým písmem. Už je to přes sedm roků, přesto se o ní stále hovoří. Kyjevský rodák byl tehdy v ringu aktivnější, na body dokonce vedl. Po šestém kole ale odešel poražen. 

Vitalij Kličko v 6. kole

Vitalij Kličko v zápase s Lennoxem Lewisem

Lewis mu totiž otevřel obočí a takticky směřovanými údery ránu vytrvale rozšiřoval. Stav Kličkova zkrvaveného obličeje přinutil nedlouho poté ringového doktora duel ukončil, navzdory protestům nynějšího šampiona, podle něhož šlo o předčasný verditk.  

"Byl jsem mnohem lepší, nechápu to. Mohl jsem ho dorazit," zlobil se po utkání zklamaný Kličko, kterému v zápise přibyla porážka technickým KO. "Musíme bojovat znovu," žádal svého přemožitele. Lewis však na jeho výzvu neslyšel...

Po dlouhých letech spekulací své rozhodnutí konečně objasnil: "Neměl jsem důvod se s ním znovu střetávat. Nikdy neřekl, že mi sežere děti, nikdy mě nepokousal na noze (jako někdejší rival Mike Tyson - pozn. red.). Nic takového."

Sestřih ze zápasu Lewis - Kličko

Zkušený Brit podle svých slov strach z odvety neměl. "Když jsem viděl, jak po naší konfrontaci vypadal, vůbec jsem nepochyboval - dopadlo by to stejně, jen bych ho potopil ještě hlouběji," řekl. "O návratu do ringu už ale neuvažuji. Boxovat nebudu," dodal.

Vitalij Kličko po zápase s Lennoxem Lewisem ani jednou nezaváhal, znovu se stal šampiónem a od té doby s bratrem Vladimirem (taktéž mistrem světa) neotřesitelně dominuje těžké váze. Černé kaňky na své kariéře se už ale nejspíš nezbaví...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč