Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Výbor nedodal vyúčtování MS Liberec, zpráva pro vládu se zpozdí

Sport

  14:42
PRAHA - Organizační výbor libereckého mistrovství světa v lyžování (MS) nedodal podklady k vyúčtování celé akce. Zpráva pro vládu, kterou mělo do konce října předložit ministerstvo školství, se proto zpozdí. Sdělil to Ondřej Gabriel z tiskového odboru ministerstva s tím, že požádali vládu o prodloužení termínu do konce roku.

Kateřina Neumannová foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Mistrovství, které se konalo letos v únoru, skončilo s dluhy ve výši osmdesát milionů korun, většinu peněz přitom zaplatili daňoví poplatníci. "Zpráva (pro vládu) má mít celkem čtyři části a k té čtvrté stále nemáme všechny potřebné podklady od organizačního výboru," uvedl Gabriel.

Pořadatelé prý nedodali všechny potřebné materiály k účetní uzávěrce celé akce. Bez nich nechce ministerstvo zprávu překládat. Ve zprávě jsou mimo jiné uvedeny náklady na vybudování sportovního zázemí nebo informace o tom, jak má být tato infrastruktura využívána po skončení závodů. Pořadatelé také musejí předložit údaje o počtech diváků, sportovců a účastníků MS.

Na pořádání lyžařského šampionátu věnoval stát spolu s městem Liberec a Libereckým krajem přes dvě miliardy korun. Ministerstvo školství podle prověrek Nejvyššího kontrolního úřadu podhodnotilo finanční i organizační náročnost celé akce.

Podle kontrol překračovalo dotace schválené vládou na zajištění mistrovství, jednotlivé projekty nebyly dostatečně připraveny, a při jejich realizaci se proto musel navyšovat rozpočet. Ministerstvo pochybení uznalo. Zároveň však upozornilo, že problém se táhne už od roku 2005, kdy vláda rozhodla o podpoře šampionátu, předpokládané náklady však byly podhodnocené.

"Už nikdy se nesmí opakovat situace, že náklady na velké sportovní akce budou nekontrolovatelně narůstat a stát pak bude ze strany organizátorů vystavován nátlaku, že pokud nedostanou ten či onen obnos navíc, tak se akce neuskuteční a ČR bude mít mezinárodní ostudu," upozornilo ministerstvo.

Pořadatelé sportovních akcí by se prý proto měli v budoucnu držet určitých zásad, které by byly podmínkou pro udělení státní podpory. Museli by předložit detailní sportovní i ekonomický audit chystané akce. Pořadatel by přitom hradil minimálně polovinu nákladů a v případě nedodržení podmínek by mu hrozily tvrdé sankce.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března. Zúčastnilo se ho 660 sportovců z 62 zemí a na závodiště ve Vesci a na Ještědu přišlo více než 170.000 diváků. Hospodaření organizačního výboru, který je v likvidaci, skončilo osmdesátimilionovou ztrátou. Řada věřitelů se domáhá zaplacení svých pohledávek u soudu, mezi jinými podala žalobu Technická univerzita v Liberci nebo Český hydrometeorologický ústav.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...