Pondělí 27. května 2024, svátek má Valdemar
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

ON-LINE Velkou cenu Belgie přerušila havárie. Rosberg udržel vedení až do cíle

Sport

  13:45aktualizováno  16:00
SPA/PRAHA - Německý pilot Mercedesu Nico Rosberg vyhrál dramatickou Velkou cenu Belgie formule 1 a snížil náskok týmového kolegy Lewise Hamiltona v čele mistrovství světa na devět bodů.

Závodník Mercesedu Nico Rosberg. foto: ČTK/AP

Britský mistr světa Hamilton udržel pozici lídra šampionátu, ačkoliv odstartoval až z poslední řady. V závodě obsadil třetí místo. Kromě Rosberga, který ve Spa-Francorchamps triumfoval poprvé v kariéře, jej porazil už jen Australan Daniel Ricciardo z Red Bullu.

Třináctá Grand Prix sezony musela být zhruba na 15 minut přerušena po těžké nehodě Kevina Magnussena, při níž náraz poškodil svodidla. Dánský jezdec havaroval v šestém kole ve vysoké rychlosti v obávané zatáčce Eau Rouge. Z vraku vystoupil sám a vyvázl bez vážných zranění.

Závod sledovala Gaja Koláčková v online reportáži:

Po Dánově nehodě vyjel na trať zpomalovací vůz, ale brzy zavedl jezdce do boxů, protože oprava ochranné bariéry se protahovala. Ve vedení byl v té době vítěz kvalifikace Nico Rosberg z Německa, za pilotem Mercedesu ale nezůstal po dramatickém úvodu kámen na kameni.

Sebastian Vettel při GP Belgie.
Start GP Belgie, na čele Nico Rosberg.

Mistr světa Lewis Hamilton z Británie byl po startu z poslední řady už pátý. Rosberg z pole position odstartoval dobře a vyhnul se možným problémům. To Nizozemec Max Verstappen v red bullu o druhé místo přišel a navíc se zapletl do vzájemné kolize pilotů Ferrari Sebastiana Vettela a Kimiho Räikkönena, kteří se v první zatáčce tlačili před něj.

Vettel nenechal finskému týmovému kolegovi prostor a způsobil kontakt, po němž zůstal stát napříč vozovky. O Räikkönenenův vůz si zase poškodil přední křídlo Verstappen. Všichni tři spolufavorité museli k opravě do boxů, kde se na Räikkönenově podvozku dokonce objevily plameny. Mohl sice pokračovat, ale o kolo zpět.

Autoři:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...