Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vyšetřování ‚covidového‘ letu: K systémové chybě nedošlo. Povinně očkovat by se měl i doprovod

Vlajky olympijských her a Japonska. foto: ČTK/AP

Vyšetřování průběhu charterového letu na olympijské hry, po němž měli někteří členové výpravy pozitivní testy na koronavirus, neodhalilo podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala žádné systémové pochybení. Zjistilo nedostatečné zakrývání nosu a úst během třináctihodinového letu a po přistání v Japonsku, kdy olympionici čekali devět hodin na absolvování nutných procedur.
  20:17

Lékař Vlastimil Voráček, který měl pozitivní test na covid-19 jako první, se po opuštění izolace už k výpravě nepřipojil a z Tokia odletěl. ČOV o tom informoval v tiskové zprávě.

Záhadným prvním nakaženým v české výpravě byl lékař. Před olympiádou se proti covidu neočkoval

„Prostudovali jsme všechny dostupné dokumenty a mluvili jsme s velkou částí pasažérů, abychom si udělali komplexní obrázek o situaci. Nedošlo sice k žádnému systémovému pochybení ani zásadnímu personálnímu selhání, ale porušení některých pravidel mohlo přispět ke sportovním tragédiím, takže z toho musíme vyvodit důsledky. Posoudí je výkonný výbor ČOV při zářijovém zasedání,“ uvedl Kejval, který vyšetřoval okolnosti letu společně s  místopředsedou Filipem Šumanem.

Potvrdily se informace, že se na palubě olympijského speciálu důsledně nedodržovalo zakrytí dýchacích cest. „Přestože jde hlavně o osobní zodpovědnost každého jednotlivce, klíčové pro nás je připravit pravidla a opatření směrem k zimním olympijským hrám v Pekingu, které s velkou pravděpodobností budou probíhat v podobném režimu jako nyní hry v Tokiu, aby se situace nemohla opakovat,“ řekl Šuman.

Opatření nastavená Mezinárodním olympijským výborem a organizátory her podle něj byla dodržena. „Navíc závěrečné testování pasažérů probíhalo nad rámec stanovených povinností co nejblíže k odletu, aby byla co největší možnost odhalit případnou nákazu,“ uvedl Šuman.

Český reprezentant měl pozitivní test na koronavirus. Hrozí, že přijde o start na olympiádě

Český olympijský výbor informoval o svých zjištěních MOV a spolupracuje s pražskou hygienou, která na popud Národní sportovní agentury respektive ministerstva zdravotnictví okolnosti charterového letu do Tokia rovněž vyšetřuje.ČOV má v plánu na základě nynějších zkušeností rozšířit povinné očkování i na členy doprovodu. Ortoped Voráček, dlouholetý člen fedcupového týmu tenistek, vakcínu proti covidu-19 nedostal. „Vedení výpravy rozhodlo o tom, že po ukončení izolace ze strany japonských organizátorů se mezi účastníky výpravy nevrátí. Z Japonska už odcestoval,“ stojí v tiskové zprávě ČOV.

Speciálem cestovalo 42 lidí včetně 14 sportovců. Kvůli covidu-19 přišli o start na hrách plážové volejbalistky Markéta Nausch Sluková s Barborou Hermannovou, cyklista Michal Schlegel a stolní tenista Pavel Širuček. Beachvolejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner mohli hrát až od druhého utkání a vinou úvodní kontumace vypadli ve skupině. Dalším sportovcům se coby blízkým kontaktům účast na hrách zkomplikovala.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!