Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Výškařská šampionka Lasickeneová skočila 205 cm, dopingová kauza jí však kazí olympijský sen

Marija Lasickeneová během skoku do výšky. foto: AP

Moskva - Výškařská šampionka Maria Lasickeneová si v neděli v Moskvě vylepšila halové maximum na 205 centimetrů. Sedmadvacetiletá Ruska si upevnila postavení v čele letošních halových světových tabulek a zařadila se na dělenou šestou příčku historického pořadí. Obává se ale, že kvůli dopingovému skandálu v Rusku nebude moci startovat na olympijských hrách v Tokiu. Už před čtyřmi lety přitom ze stejného důvodu přišla o olympiádu v Riu de Janeiro.
  15:06

Vítězka posledních tří světových šampionátů pod širým nebem a halových mistrovství světa v letech 2014 a 2018 v současnosti potvrzuje pozici nejlepší světové výškařky současnosti. O prvním únorovém víkendu skočila v Moskvě 204 centimetrů a nyní rovněž v ruské metropoli se na jediný centimetr přiblížila k ruskému halovému rekordu Anny Čičerovové. Od světového halového maxima Švédky Kajsy Bergqvistové ji dělí tři centimetry.

V Tokiu by měla být favoritkou na zlato, ale o své účasti pochybuje. „Nemám takřka žádnou šanci, abych mohla v Tokiu závodit. Mám jen minimální šanci být tam jako neutrální atletka,“ prohlásila Lasickeneová minulý týden v rozhovoru s japonskou agenturou Kjódó.

Hrozba trestu se nad ní i dalšími ruskými atlety vznáší ze dvou stran. Mohou na ně dopadnout sankce vyplývající z prosincového rozhodnutí Světové antidopingové agentury (WADA), která na čtyři roky vyloučila Rusko z vrcholných světových soutěží s povolením účasti jen prokazatelně „čistých“ ruských sportovců. Tímto verdiktem se po odvolání Ruska bude zabývat sportovní arbitráž CAS. Rusové mají navíc čím dál větší problémy s mezinárodní atletickou federací. Od listopadu 2015 je národní svaz v trestu a Světová atletika (WA) s ním loni na podzim přestala jednat kvůli zakrývání dopingových prohřešků výškaře Danila Lysenka.

Komise pro bezúhonnost atletiky (AIU) kvůli novým informacím v lednu doporučila další sankce pro Rusko včetně pozastavení povolování statutu „autorizovaných neutrálních sportovců“ (ANA), pod kterým řada ruských atletů včetně Lasickeneové na mezinárodní scéně závodí. To může vést k neúčasti ruských atletů na OH v Tokiu. „Opravdu chci jet do Tokia a dělám maximum pro to, abych tam skončila na stupních vítězů, ale situace není dobrá. V této chvíli je pro mě nemožné tam závodit, pokud se nestane zázrak,“ posteskla si Lasickeneová.

Ta dlouhodobě kritizuje vedení ruské atletiky i ruského sportu obecně. „Ruská atletická federace a ministerstvo sportu nedělají nic pro ochranu čistých sportovců. Za ty čtyři roky se nic nezměnilo. Není fér, že doplácím na pochybení a neprofesionalitu jiných,“ dodala.

Autor:

RD 5+1 v Litomyšli
RD 5+1 v Litomyšli

Na Lánech, Litomyšl - Litomyšl-Město, okres Svitavy
4 200 000 Kč