Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Wales vyřadil po obratu v přesilovce Francii, JAR ukončila naděje domácích Japonců

Zklamaní japonští ragbisté po vyřazení z MS. foto: Reuters

Óita/Tokio - Druhou semifinálovou dvojici na mistrovství světa v ragby tvoří Wales a Jihoafrická republika. Velšané po dokonalém obratu ve druhém poločase porazili ve čtvrtfinále Francii 20:19, Jihoafričané ukončili naděje domácího Japonska a po vyrovnané první půli zvítězili přesvědčivě 26:3. V sobotu se rozhodlo o tom, že v prvním semifinále se utkají obhájci titulu z Nového Zélandu s Anglií.
  11:52aktualizováno  15:32

Velšané se probojovali mezi nejlepší čtyři týmy potřetí v historii, přestože nezvládli začátek a po devíti minutách prohrávali po dvou položených pětkách 0:12. Vzápětí také dostali míč do brankoviště soupeře, ale v poločasové přestávce prohrávali 10:19.

V úvodu druhé půle byl ale vyloučen na francouzské straně za faul loktem autor první pětky utkání Sébastien Vahaamahina a Wales početní výhodu zužitkoval. Rozhodující akce se Velšanům povedla šest minut před koncem, kdy položil pětku Ross Moriarty a Dan Biggar z následného kopu dokonal obrat. Kopáč Walesu se v zápase zasloužil o 10 bodů.

Hráči Walesu slaví vítězství nad Francií.

Velšané budou hrát o druhou medaili v historii, v roce 1987 získali bronz. V semifinále byli i na předminulém šampionátu v roce 2011, prohráli v něm právě s Francií těsně 8:9 a také tehdy bylo jedním z klíčových momentů vyloučení. Předčasně ze hřiště musel velšský kapitán Sam Warburton.

V Tokiu skončila cesta Japonců, kteří hráli play off na MS vůbec poprvé. Základní skupinou prošli bez porážky, ale dvojnásobní mistři světa byli nad jejich síly. Ještě v poločasové přestávce přitom mohlo téměř 50.000 diváků doufat v další senzaci, protože domácí hráči prohrávali jen 3:5, poté co na brzy inkasovanou pětku odpověděli trestným kopem. Po změně stran už ale dominoval fyzicky zdatnější soupeř a s přehledem zvládl odvetu za nečekanou porážku v základní skupině z minulého šampionátu.

Po změně stran Handre Pollard, autor 11 bodů, proměnil tři trestné kopy a očekávaný triumf zpečetili Springboks vzápětí dvěma položenými pětkami během čtyř minut. Jihoafričtí obhájci bronzu mohou nadále doufat v třetí titul po letech 1995 a 2007.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...