Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Williams chtěl potěšit fanoušky a ukázat vůz v rozšířené realitě. Zhatili to však hackeři

Sport

  19:56
Grove - V tradičním zbarvení, které upomíná na slavné časy z 80. a 90. let, představil dnes tým Williams svůj nový monopost pro nadcházející sezonu formule 1. Fanouškům plánoval ukázat vůz FW43B i ve speciální „rozšířené realitě“, jež by umožnila monopost kombinující modrou, bílou a černou barvu se žlutým pruhem promítnout na stůl nebo podlahu. Nakonec od toho však upustil, neboť týmovou aplikaci napadli hackeři.

Mechanici Williamsu u monopostu, v něm sedí Robert Kubica. foto: Reuters

„Těšili jsme se, že budeme sdílet tuto naši zkušenost s fanoušky. O to víc v této době, kdy je těžké podobné věci přímo k lidem dostat. Jenže to bohužel nebylo možné,“ omluvil se tým.

Slavná stáj, která má na kontě sedm titulů mezi jezdci a devět triumfů v Pohárů konstruktérů, vyrukuje do sezony s nový majiteli. Americká investiční firma Dorilton Capital ji po více než 40 letech odkoupila od rodiny Franka Williamse. V kokpitu budou sedět stejně jako vloni Brit George Russell a Kanaďan Nicholas Latifi. Poradcem týmu se stal bývalý mistr světa Jenson Button, který ve Williamsu začínal před 21 lety svou kariéru.

Tým se bude snažit napravit loňské dvě sezony, v nichž skončil pokaždé v Poháru konstruktérů na posledním desátém místě. Poslední bodovaný závod zajel Robert Kubica v červenci 2019 při GP Německa (10. místo).

„Williams Racing je sportovní ikonou a týmem, který si získal dobrou pověst díky odhodlání, inovacím, zručným závodním řemeslem a absolutní touhou po vítězství,“ řekl generální ředitel Jost Capito. „Zbarvení pak připomíná naši neuvěřitelnou minulost a vystihuje ducha, sílu a motivaci, jež je jádrem DNA Williamsu. Nicméně se i tak dívá dál do budoucna a ukazuje naši ambici vrátit se na přední příčky,“ doplnil bývalý šéf továrního rallyového týmu Volkswagen, v němž Sébastien Ogier vyhrál čtyři tituly světového šampiona.

Poslední vůz, který se ještě fanouškům před nadcházející sezonou F1 nepředstavil, je Ferrari, jež tak má učinit 10. března. Seriál začne 28. března Velkou cenou Bahrajnu.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!