Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Za odvoz sněhu před SP lyžařů padla pokuta

Sport

  15:22
LIBEREC - Pokutu 1,8 milionu korun dostala od Správy Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory firma, kterou si najali na navážení sněhu z Jizerských hor do Liberce pořadatelé letošních Světových pohárů v klasickém lyžování.

Pořadatelé víkendových Světových pohárů sdruženářů a v běhu na lyžích v Liberci odváželi z Dolních Míseček u Vítkovic na Semilsku do areálu ve Vesci. foto: ČTK

ČTK to dnes řekl důvěryhodný zdroj, který si nepřál zveřejnit své jméno.


Nakladač firmy před únorovými závody v Liberci vjel do druhé zóny chráněné oblasti na louce v osadě Jizerka. Bral tam sníh z velké plochy a rypadlem ho vyhrnoval až na zem. Fotografie ČTK zachytila na poškozené louce zaparkovaný nakladač firmy APB Plzeň. "Pokutu jsme udělili. Rozhodnutí ale ještě není pravomocné, a tak nesmíme uvést jméno firmy a ani žádné další podrobnosti," konstatoval vedoucí správy chráněné oblasti Jiří Hušek.


Firma se může proti pokutě odvolat k ministerstvu životního prostředí. Za porušení Zákona o ochraně přírody jí hrozila sankce až dva miliony korun. Mluvčí Světových pohárů 2008 v Liberci Zdeněk Soudný se dnes nechtěl k pokutě pro najatou firmu vyjadřovat. "Případ ještě neskončil a navíc nám zatím chybí dostatek informací. Stanovisko vydáme, až je obdržíme," vysvětlil Soudný.

Autor: