130 let

Roger Federer. | foto: Reuters

Zdrcený Federer: Konec jedné éry? Zeptejte se znovu za půl roku

US Open
  •   16:05
MELBOURNE - Porážka jej hodně zasáhla. Smutně si zakrýval oči do dlaní, dlouze přemýšlel o odpovědích a ne vždy reagoval s chladnou hlavou. Švýcarský elegán a živoucí legenda tenisu Roger Federer svůj titul z loňska na Australian Open neobhájí. Na letiště jej poslal Srb Novak Djokovič, který po fantastickém výkonu porazil Federera ve třech setech.

Uplynulých jedenáct grandslamových titulů si rozdělili mezi sebe, ale na letošním Australian Open se tak nestane. Španělský tenista Rafael Nadal vypadl v Melbourne ve čtvrtfinále a Švýcar Roger Federer dnes v semifinále. Je to konec jedné tenisové éry? "Lidé rychle odepisují. Zeptejte se za šest měsíců," řekl Federer po prohře v semifinále se Srbem Novakem Djokovičem.

FANTASTICKÁ BITVA PRO DJOKOVIČE. Po Nadalovi skončil na Australian Open i Federer!

Nadal a Federer vyhráli dohromady 21 z posledních 23 grandslamových turnajů. Na Australian Open jim naposledy sebral titul Djokovič v roce 2008. Pak už narušil hegemonii Nadala a Federera jen Argentinec Juan Martín del Potro na US Open 2009.

Devětadvacetiletý Federer vyhrál před cestou do Melbourne svůj 67. titul, když triumfoval v Dauhá. Na Australian Open ale stejně jako loni neuspěl. "Nedokázal jsem to?" reagoval Federer otázkou trochu podrážděně na dotaz, co říká tomu, že v Melbourne titul neobhájí. "Ne, nedokázal jsem to," řekl.

Novak Djokovič.

Nad jeho síly byl podobně jako v semifinále loňského US Open Djokovič. "Narazil jsem na soupeře, který hrál skvěle a byl lepší. Byl jsem připraven hrát ještě další dva sety, ale bohužel jsem ho k tomu nedonutil. Byl příliš dobrý," řekl Švýcar.

Šanci měl Federer v druhé sadě, podobně jako předtím český hráč Tomáš Berdych ve čtvrtfinále, ale ani on Srba o set nepřipravil. Federer přitom vedl 5:2 a za stavu 5:3 podával, ale sadu nedokázal získat a Djokovič mu set a pak i zápas vzal.

"Hrál výborně důležité míče a já, i když jsem nehrál špatně, jsem asi důležité míče tak dobře nezvládl, což rozhodlo. Ničeho ale nelituji," zhodnotil Federer zápas. "Jsem pro další patnáct turnajů sezony optimistou. Odjíždím s dobrým pocitem," dodal.

Autor: ČTK