Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ztraceni pod vrcholem bájné K2. Zkušený horolezec Holeček: Nejsou naživu, pocitově je tam 70 stupňů pod nulou

Horolezci John Snorri, Juan Pablo Mohr a Muhammad Ali Sadpara se ztratili v horách při zdolávání K2. foto: Twitter.com/ nazakatkhawaja

Doporučujeme
Himaláj - I přestože je druhá největší hora světa K2 (8611 metrů) o 237 metrů nižší než Mount Everest, její svahy jsou mnohem obtížnější a strmější na zdolání. Přesvědčili se o tom Islanďan John Snorri, Chilan Juan Pablo Mohr a Pákistánec Muhammad Ali Sadpara, kteří chtěli jako druhá skupina v historii stanout na bájném vrcholu v komplikovaných zimních podmínkách.
  5:00

Teploty okolo mínus padesáti stupňů Celsia, vítr dosahující rychlosti čtyřicet až šedesát kilometrů v hodině. To jsou podmínky, které musí horolezci v zimních časech akceptovat, pokud chtějí zdolat druhou největší horu světa K2, jež se nachází v pohoří Karákóram v Asii.

„Když jsem přespával v osmi tisíci metrech, tak logicky foukalo hrozně moc. V tu chvíli je už ale člověk vylezlý tak nahoře, že to nejde změnit, šlo se vracet už pouze přes druhou stranu kopce,“ říká pro Lidovky.cz jeden z nejzkušenějších horolezců současnosti Marek Holeček.

Obávaná K2
Radek Jaroš a Jan Trávníček na vrcholu K2.

Do výzvy pokořit legendární K2 se pustili během páteční noci zkušení horolezci John Snorri, Juan Pablo Mohr a Muhammad Ali Sadpara se synem Sajídem, aby vyrazili ze třetího výškového tábora a využili příznivého počasí. Sajíd Sadpara se ale musel od celé skupiny ráno odpojit kvůli porouchanému kyslíkovému přístroji a po návratu do základního tábora čekal na zbytek party. Nedočkal se...

Během noci se ale prudce zhoršilo počasí a trojice horolezců se už nevrátila, Sajíd tak zavolal o pomoc. Kvůli nepříznivým podmínkám se ale nemohla začít pozemní záchranná mise, na pomoc tak vyrazily armádní vrtulníky, ty ale doposud nenašly žádné stopy.

„Upřímně si myslím, že není reálné, aby byli na živu. Šance zmizela už v den, kdy se měli vrátit zpátky. Ta výprava šla s kyslíkem, což znamená, že jim musel zákonitě dojít, ta změna je pak obrovský šok pro tělo. Nebavme se teď o sportovním výkonu, ale když vám jedna ze zažitých věcí vypadne (kyslík), tak to rozhoduje o všem. Vítr tam fouká rychlostí čtyřicet až šedesát kilometrů za hodinu, pocitová teplota je tak okolo -70 stupňů, člověk je zmražený jako rybí filé a žádná kombinéza mu nepomůže. Kéž bych se ale mýlil,“ myslí si Holeček.

Dobytí vrcholu K2 je vedle výstupu na Annapurnu 1 považováno horolezci obecně jako ten vůbec nejnebezpečnější (a nejtěžší) oříšek, což potvrzují i statistiky, na vrcholu do prosince 2018 stanulo 367 lidí, naopak 86 výstup (nebo cestu zpět) nepřežilo, v roce 2008 na ní našla smrt skupina hned 11 horolezců. 

Vůbec první skupinou, které se povedl zimní výstup, byla parta deseti nepálských horolezců, kterou vedl Nirmal Purja. Sedmatřicetiletý Nepálec vystoupil na všech čtrnáct osmitisícovek během šesti měsíců.

„Jak velí horolezecký kodex, vždycky je největší výzvou zdolávat podobné vrcholy bez co nejmenšího počtu podpůrných věcí. Osmitisícovky se staly symbolem horolezectví, ale z mého pohledu se nejedná o naprostý vrchol. Hrozně moc záleží na kvalitě lezců, za pomocí šerpíků (etnikum obývající pohoří Himálaj v Nepálu, pozn. red.) je vše snazší, samozřejmě se ale člověk zároveň stává zranitelnějším (šerpů využívají často slabší horolezci bez dostatečných zkušeností),“ zdůrazňuje Holeček.

Výstup Marka Holečka a Radoslava Groha na horu Huandoy North.

Na K2 dosud vystoupilo šest Čechů. Prvním byl Josef Rakoncaj v letech 1983 a 1986. Dalšími českými pokořiteli nebezpečné hory byli Libor Uher (2007), Pavel Bém (2012), Radek Jaroš a Jan Trávníček (oba 2014). První Češkou, která zdolala bájný vrchol, byla v červenci loňského roku Klára Kolouchová.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!