Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

REJŽEK: Už vyprostili zavaleného Ángela Di Maríu?

Sport

  9:30
PRAHA - Tak se nám ta sestava do čtvrtfinále pěkně srovnala, třebaže cesta do dalšího kola byla vesměs dosti trnitá. V osmi zápasech se pětkrát prodlužovalo a dvakrát rozhodovaly penalty!

Argentinci se radují ze vstřelené branky. foto: Reuters

Po čtyřech letech jsou v něm z poloviny staré známé firmy jako Brazílie, Německo, Nizozemsko a Argentina, poprvé Kolumbie a Kostarika, po osmi letech Francie, a dokonce po osmadvaceti Belgie. Poprvé po osmi letech se též musíme obejít bez nějakého afrického týmu.

Jan Rejžek

český hudební a filmový kritik, novinář a fotbalový fanoušek komentuje pro LN mistrovství světa.

Ono se to lehce řekne, že kdo má nejvyrovnanější formu, ten by měl rozvážným krokem dojít až do finále, jenže herní výpadky se zatím nevyhnuly žádnému týmu. Každopádně o punc dosavadní pouti bez ztráty bodu v sobotu přijde buď Argentina, nebo Belgie.

Do plnící se šperkovnice nejkrásnějších gólů na šampionátu přidávám první branku Belgičana Kevina De Bruyneho, který si hezky dokolečka obešel zkamenělé americké obránce a pak skóroval ke vzdálenější tyči. A krásnou přihrávkou „namazal“ Lukakuovi k potvrzení postupu.

Plně rozumím radosti z rozhodující vstřelené branky v posledních minutách zápasu, ale když Ángel Di María rozhodl v utkání se Švýcary, bál jsem se, že ho valná hromada spoluhráčů, náhradníků a vůbec lidí z realizačního týmu u rohového praporku zavalí po vzoru legendárních chilských horníků a FIFA vyprostí střelce až za měsíc.

Chudák obránce Stephan Lichtsteiner naopak zůstal dlouho vězet v síti, až jsem se děsil, že se na ní oběsí.

Paranoidní podezření

Proti trenérovi amerického výběru Jürgenu Klinsmannovi vůbec nic nemám, ale na pondělní tiskovce před střetnutím s Belgií si mohl v rámci psychologické války odpustit narážky na alžírského rozhodčího Djamela Hamoudiho (mimochodem předloni vyhlášeného nejlepším sudím afrického kontinentu).

Přišel s paranoidními podezřeními, že se může mstít za to, že před čtyřmi roky USA v posledním zápase vyřadily právě Alžírsko, a považte, na hřišti bude mluvit s Belgičany francouzsky! Jak vtipně poznamenal komentátor listu The New York Times Jeré Longman, ještě že ho neobvinil, že denně snídá belgické vafle.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!