Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Vycenila zuby a za chvíli už dívka s knírkem slyšela: Evko, jsi bohyně

Sport

  15:02
Před finálovým startem vycenila zuby a zacvakala jimi do kamery. Předváděla vlky, co má namalované na autě a v Soči je měla i na helmě. Pak deklasovala svět. Před posledním skokem se ohlédla, stejně jako po dopadu, soupeřky ani neviděla, jak byly daleko. Její ruce vyletěly k nebi ještě před tím, než projela cílem. Pak si olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková prožila životní euforii.

Olympijská vítězka Eva Samková se klaní fanouškům foto: ČTK

"To je nadsamice!" zněly hlasy z cíle v parafrázi na její přezdívku. "Evka je bohyně!" ozývalo se odjinud. "Já jsem bohyně už několik let!" odpověděla Samková.

Mohlo by to vypadat, že se chvástá, ale není tomu tak. "Děláme si z toho srandu, devadesát procent lidí to nechápe a myslí si o mně bůhvíco. Ale já jsem bohyně, ostatní jsou bozi a tak to ve skupině máme," vysvětlovala později s úsměvem dvacetiletá závodnice.

Na drsnou si musím hrát

Na startu chtěla gestem nahnat soupeřkám strach, když cenila zuby. "Moc drsná nejsem, tak si na to aspoň musím hrát trochu," smála se. Když v cíli dobrzdila, upadla s rukama nad hlavou. Objímala se se soupeřkami, vzala prkno a zahodila ho. Pak kopla do sněhu a chytala se za hlavu v nevěřícném gestu. Několikrát.

Fanoušci Samkové si namalovali stejný knír jako zlatá snowboardistka.

Byla to zlatá česká radost, která dnes zaplavila Extreme Park v areálu Roza Chutor v horách v Krasné Poljaně. A to doslova. Trenéři Marek Jelínek a Jakub Flejšar totiž v euforii obrátili naruby bílé bundy české výpravy, které mají zlatou podšívku. Jejich krok následovali všichni z českého týmu, kdo se na finále přišli podívat. Zlatá barva zaplavila cílový prostor, mixzónu pro novináře i tribunu.

"Ty volééééé, vyhráli jsme!" křičela dokonce Samková na svůj tým. S Flejšarem i Jelínkem po sobě skočili, hned další na řadu přišel skikrosař Tomáš Kraus, který nemohl chybět u trati, na níž pojede svůj olympijský závod. Přišel i krasobruslař Tomáš Verner, který v Soči ukončil kariéru. "Evko, jsi bohyně," zaznělo opět. "Vy všichni jste bozi!" odvětila Samková.

Pořád by chtěla potkat Jágra

Organizátoři jí dali před závodem na helmu kameru, ale záběry mohou nejspíš vyhodit. Je na nich pouze sníh, který před sebou viděla. Soupeřka žádná. "Pár setin to ubere, ale hlavně jsme ostatním ukázali, že je máme na párku, že máme prostě navrch," smál se kouč Jelínek.

Radost z právě vyhraných medailí.

Samkové byl plný cílový prostor. Rozhovory pro zahraniční média, která zaujal její tradiční namalovaný knír pod nosem. Odpovídala s úsměvem a ochotně, byť pozornost médií nemá ráda. Na tiskovou konferenci přišla také v obrácené bundě. "Je to crazy," řekla.

"Takhle šťastná jsem se nikdy necítila," uvedla. Dál touží po setkání s hokejistou Jaromírem Jágrem. "Ale radši až po finále, abych mu řekla, že je hroznej borec," usmívala se.

Zůstává svá, bezprostřední, pohodová, usměvavá. "Ještěže je konec a můžu jít na ten doping. Chce se mi hrozně čůrat," vtipkovala před novináři.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!