Už na začátku letošního roku se nošovický Radegast pokusil zaujmout historicky prvním speciálem, který kdy uvařil. Šlo o Radegast extra hořký, kromě vybraných hospod byl k dostání i v obchodech coby klasický půllitr v lahvi.
Čtěte také: |
Speciální várku nyní vaří i plzeňský Gambrinus. Nefiltrovaný ležák se na konci 19. století vyráběl jen pro vzácné návštěvy, teď jej ale pivovar začal distribuovat do vybraných restaurací. Pivo s kvasničným zákalem bude k dostání do konce letošního června, kvůli krátké trvanlivosti se ale čepuje jen ze sudů, v lahvích sehnat nepůjde.
Ze své historie se snaží čerpat i emblematický Pilsner Urquell. V obchodech je k dostání litrová láhev jeho moku s retro etiketou z roku 1937 a patentním uzávěrem, kterým se dá rozpité pivo kdykoliv uzavřít.
Hitem posledních měsíců jsou PET lahve, v nichž se do velkých obchodních řetězců dostávají i regionální pivovary. Z velkých výroben na módu zareagoval třeba Staropramen či Velkopopovický kozel, který před několika týdny na trh vrhl plastovou láhev o objemu 1,5 litru. Zmíněný pražský pivovar chce zase v létě uhranout osvěžujícím "citronovým pivem" se sníženým obsahem alkoholu.
Malé pivovary zásadní novinky nechystají, většina z nich si na své letní akce a dny otevřených dvěří připravuje jen nefiltrovaná piva, která nikdy jindy k dispozici nebudou. Snad až zase příští rok.