Lidovky.cz

Kde sehnat nejlepší panenku? Šéfkuchaři radí, kam chodí do řeznictví

Jídlo

  8:06aktualizováno  9:50
Řeznictví, kde najdete jen čerstvé a kvalitní maso od místních dodavatelů. Pekařství s poctivým kváskovým chlebem a ještě teplými rohlíky nebo cukrárna, ve které používají pravé máslo a při přípravě kávy si s vámi ještě popovídají. I takové podniky v Česku jsou. Server Lidovky.cz oslovil přední šéfkuchaře a restauratéry, kteří prozradili svoje tipy na malé podnikatele v Česku, ke kterým se rozhodně vyplatí zajít. V prvním dílu seriálu se můžete podívat na tipy na řeznictví.

šéfkuchař a majitel hostince U Koně Jaroslav Sapík. foto:  František Vlček, Lidové noviny

V řeznictví to musí vonět, vysvětlují šéfkuchaři. Už čichem poznáte, jestli je maso čerstvé a kvalitní. Pokud vám připadá, že maso nepříjemně zapáchá, rovnou z obchodu odejděte, protože tady nepořídíte. Správný řezník by vám měl také poradit, jak produkt nejlépe zpracovat a připravit.

ČTĚTE TAKÉ:

Ptejte se také na původ masa - v dobré masně své produkty znají a měli by vám říct, z jaké farmy maso pochází. Hlavní jsou ale především vaše smysly. Zkoumejte barvu, strukturu a vůni masa. A nedělejte kompromisy.

Jaroslav Sapík

Šéfkuchař doporučuje Zámeckou výrobnu uzenin – Modletice
"My máme vytipované výborné řeznictví, které patří panu Novákovi. Prodejnu má i na Praze 9 v Újezdě nad Lesy. Já s tímhle řeznictvím spolupracuji už přes dvacet let. Máme u nich záruku perfektního přístupu, protože k prodejně patří i výrobna, tím pádem je denně vše čerstvé. To je nejdůležitější," shrnuje šéfkuchař.

Roman Vaněk

Šéf Pražského kulinářského institutu chválí řeznictví The Real Meat Society
"Jednak nakupujeme maso v Makru a skvělé stařené maso nám také vozí společnost X. O. Food. Dále kupujeme pro Prakul maso ze společnosti Česká masna a hodně nás zaváží výbornou kvalitou společnost OCG.

Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

Co se týče řeznictví - skvělé stařené maso má Jan Sváček, který má v Praze dvě prodejny, jednu na Smíchově a druhou na Budějovické. Zmínit musím také řeznictví Kšána a syn na Praze 6. Obě tato řeznictví prodávají geniální "přeštické prase" mimo stařeného hovězího. A jednoznačná jednička? Ferrari mezi řeznictvími je určitě The Real Meat Society v ulici Náplavní, které provozuje Paul Day, šéfkuchař pražské restaurace Sansho."

Dita Pecháčková

Známá autorka kuchařek doporučuje podnik Kšána a syn
"Chodím samozřejmě k panu Kšánovi v Patočkově ulici. Nakupování samo o sobě je tady příjemný zážitek, protože je to rodinný podnik, kde prodává pan Kšána a jeho syn, u uzenin je zase paní Kšánová. Mám tam pocit jako bych byla v řeznictví za první republiky.

Říkají si tam 'maminko' a 'tatínku' a vše každému ochotně vysvětlí - jaké maso na co použít: 'A co vy dneska budete vařit? No počkejte, to já vám dám tohle. Maminko, podej ještě morkovou kost'.

Je to osobní a příjemné. Pan Kšána vám dá všechno ochutnat a očichat. Hned vám řekne třeba: 'Tohle je kanec z lesů pana Schwarzenberga,' takže víte, odkud to maso je. Je to vždycky velký zážitek. Nevadí ani fronta, protože to čekání je vždy zábava - posloucháte o mase a je to pro vás takový minikurz," říká Pecháčková.

Roman Paulus

Šéfkuchař hotelu Alcron láká na farmářské trhy
"My bereme maso z ekofarmy z Jelcových Lhotek u Pelhřimova. V Praze lze jejich produkty zakoupit na farmářském trhu v Dejvicích. Tohoto dodavatele můžu doporučit, protože jejich produkty znám.

Roman Paulus, šéfkuchař Alcronu.

Od hostů také vím, že v Praze je skvělé řeznictví Kšána a syn. Ti jsou známí hlavně tím, že jsou schopni o produktu něco povědět, dokáží vám doporučit to pravé k použití. Takže tam lidé chodí nejen za produktem, ale i za procesem prodeje," vysvětluje Paulus.

Zoran Jovanovski

Majitel restaurace Zorto nedá dopustit na prodejnu Maso Turek
"Jednoznačně nejlepší řeznictví je prodejna Maso Turek v Jindřišské v Praze. Co je tam dobrého? Tam je dobré všechno. Najdete tu české maso, české produkty, které jsou čerstvé a kvalitní. Navíc tu mají výbornou obsluhu," shrnuje Jovanovski.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.