Prvním oceněným se stal Karel Kosař, který se stal iniciátorem myšlenky ochrany českého piva a spolurealizátorem prosazení registrace Chráněného zeměpisného označení České pivo. Druhou vyznamenanou je Dana Matoulková. Cenu získala za přínos k rozvoji české pivovarské mikrobiologie - se svým týmem přišla na rychlou a spolehlivou metodu detekce bakterií v pivovarských provozech.
Ocenění letos patří také Vilému Nohelovi za dlouholeté a úspěšné vedení výroby a řízení kvality ve skupině pivovarů PMS Přerov a.s. Jeho piva Holba, Zubr a Litovel patří na soutěžích k těm nejvíc ceněným.
Český svaz pivovarů a sladoven pojmenoval své "oskary" po legendárním sládkovi F. O. Poupětovi nazývanému velmistr. Sládkovskému řemeslu se vyučil v Třebíči. Poupě doporučil a zavedl reformy, které zlepšily výrobu a kvalitu piv. Na sklonku 18. století založil v Brně první pivovarskou školu na světě, čímž o 100 let předběhl obdobné snahy v jiných zemích.