Citronová tráva
V Asii roste skoro jako plevel, takže vypěstovat ji doma na balkoně není takový problém. Potřebuje jen dostatek slunce a propustnou zeminu. Zalévejte ji pravidelně, ale dejte si pozor na přelévání. Stébla trávy, která se ve svazečcích přidávají do pokrmů při vaření, se před konzumací musí opět vyjmout. Spodní část výhonků se na jemno krájí například do salátů. Citronová tráva se dá dobře uchovat sušená i zmrazit, pokud si ji usušíte, je dobré ji před použitím na chvíli namočit.
Koriandr
Stejně jako citronová tráva potřebuje koriandr hodně slunce a hlinitopísčitou zeminu. Velmi rychle klíčí a roste. Nesnáší mráz, ale aromatické lístky můžete přes zimu alespoň po určitou dobu sklízet i uvnitř v bytě. Průběžně zaštipujte rostlině vrcholky, prodloužíte tím dobu sklizně čerstvých lístků.
Vietnamský koriandr
Ve skutečnosti je thajský koriandr druh rdsena, který chutí koriandr pouze připomíná. Bylinka má ráda teplo, vyžaduje neustálé vlhko. Pokud chcete rdseno množit, není nic jednoduššího. Pouze nastříháte pár větviček a dáte je do vody. Za pár dní pouští kořeny. Lístky vietnamského koriandru se dají konzumovat čerstvé, do jídel se přidává těsně před dovařením, aby neztratil chuť.
Thajská bazalka
Thajská bazalka má v asijské kuchyni nepřeberné množství využití. Nejjednodušší je koupit si odrůdu "Siam Queen" a vypěstovat si potřebné množství rostlinek ze semínek. Pěstování je podobné jako u klasické bazalky. Stačí jen slunce a dostatek vlhkosti. Je aromatická trochu po anýzu, dá se i sušit, ale v tom případě ji musíte před dalším použitím namočit.
Jak doma pěstovat bylinky? Rady pochází z knihy Zahrádka v květináči – Pro váš balkon i okenní parapet. Vydalo nakladatelství Smart Press.