Tropická bylinka pochází z Jižní Ameriky, kde je v kuchyni běžně užívána. Má řadu prospěšných zdravotních účinků. Nejčastěji je ale využívána díky své sladivosti. Uvádí se, že je 300krát sladivější než běžně užívaná sacharóza. Je nekalorická, takže je vhodná i pro diabetiky.
Koupíte rostlinu i semínka
Navíc nezpůsobuje kazivost skloviny, z jejích listů si můžete vyvařením snadno vyrobit ústní vodu, která chrání zuby před kazy a brání vzniku paradentózy. Přidávat ji můžete také do nápojů, účinky zůstanou stejné. Na oslazení konvice čaje vám postačí dva až tři najemno nasekané lístky.
A na jaká sladidla si dát pozor? |
A kde rostlinu seženete? Můžete si v zahradnictví koupit už vzrostlý keříček, běžně ho nabízejí i velké zahradnické řetězce. Vypěstovat stévii můžete i od semínek. V obchodech se ptejte na semena Stévie sladké či Sladké trávy. V balení najdete pět malých kuliček, nebojte se výsledku, ujme se zpravidla většina.
Vyklíčí na vlhké vatě jako jiná semínka. Poté je můžete zasadit do malých květináčků a sledovat, jak se jim daří. Rostlinky mají rády polostín, čím častěji ale budou vystaveny sluníčku, tím budou lístky sladší. V létě můžete stévii pěstovat v záhonku venku, na podzim ji ale musíte přemístit do květináče, který bude v pokojové teplotě. Nesnese totiž teploty nižší než 10 stupňů.
Lístky sbírejte jednou za měsíc, rostlinu jednoduše otrhejte, rychle znovu obroste. Jídla a nápoje můžete sladit čerstvou i usušenou stévií. Pokud si lístky usušíte, vydrží vám v uzavřené nádobě celé týdny.
Pozor na etikety
Pokud ale stévii doma pěstovat nemůžete, nebo se vám nechce, můžete si koupit už zpracované tabletky, prášky či pasty. V obchodech se objevila i nabídka nápojů a jídel doslazovaných stévií. Dejte ale pozor, většinou jí je ve výrobcích jen zanedbatelné množství a zbytek obstarají umělá sladidla. Čtěte tedy pozorně složení na etiketě.
S množstvím stévie při vaření to nepřežeňte, většinou na jídlo postačí pár rozemletých lístečků. S dávkováním je to ale složité, každý má jiné návyky, zkoušejte tedy opatrně. Nečekejte také chuť bílého cukru. Stévie připomíná spíše lékořici.