Pondělí 18. ledna 2021svátek má Vladislav -4 °C sněžení Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Čerstvé bylinky: které vařit a které přidat až na závěr?

„Bylinky chuť jídla krásně zvýrazní, nemusí se tak ani moc solit,“ říká Roman Paulus. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy „Bylinky chuť jídla krásně zvýrazní, nemusí se tak ani moc solit,“ říká Roman Paulus. | foto: Shutterstock

Pokud jste brzy zjara založili bylinkovou minizahrádku, pomalu můžete sklízet první plody. Čerstvé bylinky ale můžete mít stále po ruce i v případě, že jste je zasít nestihli: teď v květnu už ale raději než po semínkách sáhněte rovnou po sazeničkách.

"I když jsou některé bylinky dobré i sušené nebo naložené – například majoránka nebo kopr –, nejlepší jsou ty čerstvé a ještě líp z vlastní zahrádky,“ říká Roman Paulus, šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron. Sám bylinky dělí na „měkké jedlé“ a „tvrdé nejedlé“ – podle toho, jak s nimi v kuchyni dál pracuje. Mezi měkké počítá pažitku, petržel – hladkolistou i kudrnku –, bazalku, koriandr, estragon, kerblík, kopr, dobromysl či majoránku, tvrdý je pak například rozmarýn, šalvěj, tymián nebo levandule.

Hvězdou oceněný šéfkuchař:

Roman Paulus, šéfkuchař Alcronu.

Roman Paulus, šéfkuchař Alcronu.

Roman Paulus, michelinskou hvězdou oceněný šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron, radí každý týden čtenářům LN.

Více rad a receptů najdete ZDE


„Měkké se přidávají většinou až nakonec, do už hotového jídla,“ popisuje. „Například bazalka do těstovin: dát ji do omáčky dřív, rozvaří se, zešedne a vlastně jako by tam vůbec nebyla. Jedině čerstvá jídlo dochutí tak, jak má.“ Takzvaně tvrdé bylinky naopak delší pobyt při vyšších teplotách snášejí dobře a některým vyloženě svědčí. „Takový bobkový list nebo tymián potřebuje povařit, aby své aroma vůbec uvolnil,“ vysvětluje šéfkuchař s tím, že poté, co tvrdé listy a stonky svůj účel splní, nemají v hrnci dál co pohledávat.

Pečené kuře se zeleninou a bylinkami

Budete potřebovat: * 1 čerstvé kuře * 50 g hub * 3 housky * 50 g másla * 50 g vařeného uzeného masa * 100 ml mléka * 1 vejce * kořenová zelenina * šalotka * sůl, pepř * petrželka, tymián, rozmarýn

Postup: Kuře opatrně vykostíme, abychom neporušili kůži, osolíme, opepříme a naplníme nádivkou: Den staré housky si rozkrájíme na kostičky, pokrájené uzené maso a šalotku orestujeme na másle, podlijeme mlékem a společně s vejcem přidáme k houskám. Ochutíme, dokončíme sekanými bylinkami. Naplněné kuře vložíme do pekáčku společně s kořenovou zeleninou nakrájenou na přiměřeně velké kusy a v předehřáté troubě pečeme při 190 stupních 10 až 12 minut a potom při 160 stupních asi hodinu. Během pečení kuře pravidelně přeléváme výpekem.



K dochucení jídla se ale dají použít i bylinky-plevel, které najdete u potoka, na louce či podél železničních tratí. Jeden z nejoblíbenějších kuchyňských plevelů posledních let je medvědí česnek, šmrnc ale jídlu dodají i květy fialek a sedmikrásek (hodí se třeba na salát) nebo listy řeřišnice (můžete je zkusit přidat například do tvarohové pomazánky). V kuchyni najde uplatnění i řada léčivek – máta, meduňka nebo třeba šalvěj.

Medvědí česnek roste ve volné přírodě od konce března do poloviny května.

Medvědí česnek roste ve volné přírodě od konce března do poloviny května.

I když některé bylinky mají dost výraznou a specifickou chuť, není třeba držet se mantry bazalka-pesto, majoránkaguláš. „Například levandule, která je taky součástí takzvaného provensálského koření, krásně ovoní kuře, ale i jehněčí. Stejně tak máta není jen mojito,“ doplňuje Roman Paulus.

ČTĚTE TAKÉ:

Navíc, jídlo ochucené bylinkami není potřeba tolik solit ani jinak dochucovat. řada z nich umí přecházet zažívacím obtížím a usnadňuje trávení. A do třetice: nejen teď na jaře jsou bylinky nabité vitaminy a celkově moc prospěšné zdraví.

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...

Hledáme 50 rodin, které s námi otestují hotové polévky SALVEST Prestó
Hledáme 50 rodin, které s námi otestují hotové polévky SALVEST Prestó

Ochutnejte s námi lahodné polévky Prestó. Stačí je jen otevřít a ohřát, takže jsou na stole raz dva. Přihlaste se do velkého testování a poznejte...