Kuřecí tikka
- 1,5 kg vykostěných kuřecích stehen bez kůže, překrojených na polovinu
- sůl
- šťáva ze 3 limetek
- 3 polévkové lžíce čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 8 velkých oloupaných stroužků česneku, utřených
- 2 šálky bílého jogurtu
- ½ tyčinky celé skořice
- 4 polévkové lžíce uzené papriky
- 1 čajová lžička chilli
- 4 lusky kardamomu
- 4 polévkové lžíce řepkového oleje
Vetřete do kuřecího masa sůl a polovinu limetkové šťávy a nechte 20 minut odležet.
Zázvor, česnek, ¼ šálku jogurtu, zbývající limetkovou šťávu a olej smíchejte a třete, až vznikne hustá pasta. Pastu ve velké míse promíchejte se zbývajícím jogurtem a kořením a rozmixujte dohladka. Výslednou směsí potřete kuřecí maso a nechte ho minimálně 4, maximálně 24 hodin marinovat v chladničce. Na středně rozpáleném grilu opékejte z každé strany 6-8 minut. Podávejte s limetou nakrájenou na klínky.
Indická limonáda
- 1 citron
- 4,5 dcl vody
- 1 čajová lžička mletého římského kmínu
- 1 polévková lžíce cukru
- pár zrnek soli
- 3 kostky ledu
- 4 lístky máty na ozdobu
Rozpulte citron. Nalijte vodu do mísy. Do vody vymačkejte šťávu z citronu. Přidejte sůl, cukr a římský kmín. Míchejte, až se vše rozpustí. Nalijte do sklenic, přidejte led a lístky máty.
Zeleninové kari s kokosovým mlékem
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 středně velká žlutá cibule, nakrájená na půlkolečka silná půl centimetru
- 4 stroužky česneku, utřené nebo prolisované
- 2 polévkové lžíce nastrouhaného zázvoru
- 1 cuketa, rozpůlená a nakrájená
- 1 šálek květáku (asi ¼ hlávky) rozebraného na růžičky
- 1 velká paprika
- 1 batát (sladká brambora), oloupaná a nakrájená
- 1 plechovka (420 g) cizrny, slité a opláchnuté
- 1 plechovka (340 g) kokosového mléka
- 1 šálek zeleninového vývaru
- 2 polévkové lžíce hnědého cukru
- 1 polévková lžíce práškového kari
- ¼ – ¾ polévkové lžíce chili (záleží na tom, zda dáváte přednost pálivým pokrmům)
sůl a pepř podle chuti
V kastrolu na středním plameni rozpalte olivový olej. Přidejte cibuli, česnek a zázvor. Opékejte asi dvě minuty, až se vůně rozvine. Přidejte cuketu, květák, batát, cizrnu, kokosové mléko, vývar, hnědý cukr,,prášek kari, chili, a vše přiveďte k varu. Zakryjte pokličkou, snižte plamen a na mírném plameni vařte asi 20 minut. Osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s rýží.
ČTĚTE TAKÉ: |
Zelené fazolky s vlašskými ořechy, kozím sýrem a brusinkovou vinaigrette
- 250 g zelených fazolek
- ½ šálku čerstvých nebo mražených brusinek (mražené před použitím rozmrazte)
- 1 ½ polévkové lžíce octa balsamico
- 1 malá šalotka, jemně pokrájená
- 1 čajová lžička dijonské hořčice
- 1 2/2 polévkové lžíce cukru
- šálek olivového oleje
- sůl, pepř
- 70 g kozího sýra, rozdrobeného
- ¾ šálku hrubě nasekaných vlašských ořechů
Přiveďte k varu osolenou vodu v hrnci, pak oheň ztlumte, aby se vařila jen mírně. Připravte si velkou misku s ledovou vodou. Okrájejte z fazolek stopky, vhoďte je do vroucí vody a vařte al dente. Když jsou uvařené, děrovanou lžící je přendejte do misky s ledovou vodou. Pak vodu slijte a fazolky osušte papírovou utěrkou. Připravte dresink. Rozmixujte brusinky, přidejte balsamico, šalotku, hořčici a cukr. Mixujte dohladka. Pomalu přidávejte olej, až vše vytvoří hladkou směs. Dochuťte solí a pepřem. K fazolkám přidejte kozí sýr a vlašské ořechy a vše zastříkněte dresinkem.
Kuřecí paličky Tandoori
- ¾ polévkové lžíce sladké papriky
- 1 polévková lžíce garam masala
- 1 polévková lžíce mletého římského kmínu
- 1 polévková lžíce mletého koriandru
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 polévková lžíce mleté kurkumy
- 1 šálek natě koriandru
- 1 polévková lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 5 stroužků česneku, prolisovaných
- ¼ šálku bílého jogurtu
- ½ šálku slunečnicového nebo řepkového oleje
- 1 šalotka, nakrájená
- 3 polévkové lžíce bílého octa
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 2 kg kuřecích paliček
Předehřejte troubu na 230°C. Připravte si 2 velké plechy. V malém kastrůlku na mírném ohni opečte papriku, garam masalu, římský kmín, mletý koriandr a kurkumu. Opékejte asi 2 minuty. Přendejte koření do mísy a nechce vychladnout. Potom vmíchejte zázvor, česnek, jogurt, citronovou šťávu, sůl, pepř a 2 polévkové lžíce oleje.
Každou paličku na třech místech nařízněte. Potřete každý kousek 2 polévkovými lžícemi oleje, osolte a opepřete. Každou paličku řádně potřete směsí jogurtu a koření. Rozložte paličky na plechy a nechte mezi nimi vždy asi 5 cm rozestupy. Pečte v troubě 45 minut, občas obracejte, až je kuře zlatohnědé a propečené. Na posledních 5 minut pečte v horní části trouby 20 cm pod zdrojem tepla, až je kuře lehce ožehnuté. V misce promíchejte nasekaný koriandr, šalotku, ocet a ¼ šálku oleje. Osolte a podávejte k masu.