Lidovky.cz

Indická kuchyně, to není jenom kari. Jak připravit paličky tandoori?

Jídlo

  6:25
Podle kari se jmenuje nový film, kde hraje jídlo jednu z hlavních rolí. Snímek Láska na kari je plný francouzské gastronomie a indické kuchyně. Zkuste si některý z receptů připravit. Server Lidovky.cz přináší pět nejlepších.

Kuřecí paličky Tandoori foto: bontonfilm.cz

Kuřecí tikka

  • 1,5 kg vykostěných kuřecích stehen bez kůže, překrojených na polovinu
  • sůl
  • šťáva ze 3 limetek
  • 3 polévkové lžíce čerstvého zázvoru, nastrouhaného
  • 8 velkých oloupaných stroužků česneku, utřených
  • 2 šálky bílého jogurtu
  • ½ tyčinky celé skořice
  • 4 polévkové lžíce uzené papriky
  • 1 čajová lžička chilli
  • 4 lusky kardamomu
  • 4 polévkové lžíce řepkového oleje
Zeleninové kari s kokosovým mlékem

Vetřete do kuřecího masa sůl a polovinu limetkové šťávy a nechte 20 minut odležet.
Zázvor, česnek, ¼ šálku jogurtu, zbývající limetkovou šťávu a olej smíchejte a třete, až vznikne hustá pasta. Pastu ve velké míse promíchejte se zbývajícím jogurtem a kořením a rozmixujte dohladka. Výslednou směsí potřete kuřecí maso a nechte ho minimálně 4, maximálně 24 hodin marinovat v chladničce. Na středně rozpáleném grilu opékejte z každé strany 6-8 minut. Podávejte s limetou nakrájenou na klínky.

Indická limonáda

  • 1 citron
  • 4,5 dcl vody
  • 1 čajová lžička mletého římského kmínu
  • 1 polévková lžíce cukru
  • pár zrnek soli
  • 3 kostky ledu
  • 4 lístky máty na ozdobu

Rozpulte citron. Nalijte vodu do mísy. Do vody vymačkejte šťávu z citronu. Přidejte sůl, cukr a římský kmín. Míchejte, až se vše rozpustí. Nalijte do sklenic, přidejte led a lístky máty.

Indická limonáda

Zeleninové kari s kokosovým mlékem

  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká žlutá cibule, nakrájená na půlkolečka silná půl centimetru
  • 4 stroužky česneku, utřené nebo prolisované
  • 2 polévkové lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 1 cuketa, rozpůlená a nakrájená
  • 1 šálek květáku (asi ¼ hlávky) rozebraného na růžičky
  • 1 velká paprika
  • 1 batát (sladká brambora), oloupaná a nakrájená
  • 1 plechovka (420 g) cizrny, slité a opláchnuté
  • 1 plechovka (340 g) kokosového mléka
  • 1 šálek zeleninového vývaru
  • 2 polévkové lžíce hnědého cukru
  • 1 polévková lžíce práškového kari
  • ¼ – ¾ polévkové lžíce chili (záleží na tom, zda dáváte přednost pálivým pokrmům)
    sůl a pepř podle chuti

V kastrolu na středním plameni rozpalte olivový olej. Přidejte cibuli, česnek a zázvor. Opékejte asi dvě minuty, až se vůně rozvine. Přidejte cuketu, květák, batát, cizrnu, kokosové mléko, vývar, hnědý cukr,,prášek kari, chili, a vše přiveďte k varu. Zakryjte pokličkou, snižte plamen a na mírném plameni vařte asi 20 minut. Osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s rýží.

ČTĚTE TAKÉ:

Zelené fazolky s vlašskými ořechy, kozím sýrem a brusinkovou vinaigrette

  • 250 g zelených fazolek
  • ½ šálku čerstvých nebo mražených brusinek (mražené před použitím rozmrazte)
  • 1 ½ polévkové lžíce octa balsamico
  • 1 malá šalotka, jemně pokrájená
  • 1 čajová lžička dijonské hořčice
  • 1 2/2 polévkové lžíce cukru
  • šálek olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 70 g kozího sýra, rozdrobeného
  • ¾ šálku hrubě nasekaných vlašských ořechů

Přiveďte k varu osolenou vodu v hrnci, pak oheň ztlumte, aby se vařila jen mírně. Připravte si velkou misku s ledovou vodou. Okrájejte z fazolek stopky, vhoďte je do vroucí vody a vařte al dente. Když jsou uvařené, děrovanou lžící je přendejte do misky s ledovou vodou. Pak vodu slijte a fazolky osušte papírovou utěrkou. Připravte dresink. Rozmixujte brusinky, přidejte balsamico, šalotku, hořčici a cukr. Mixujte dohladka. Pomalu přidávejte olej, až vše vytvoří hladkou směs. Dochuťte solí a pepřem. K fazolkám přidejte kozí sýr a vlašské ořechy a vše zastříkněte dresinkem.

Zelené fazolky s vlašskými ořechy, kozím sýrem a brusinkovou vinaigrette

Kuřecí paličky Tandoori

  • ¾ polévkové lžíce sladké papriky
  • 1 polévková lžíce garam masala
  • 1 polévková lžíce mletého římského kmínu
  • 1 polévková lžíce mletého koriandru
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 polévková lžíce mleté kurkumy
  • 1 šálek natě koriandru
  • 1 polévková lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 5 stroužků česneku, prolisovaných
  • ¼ šálku bílého jogurtu
  • ½ šálku slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 1 šalotka, nakrájená
  • 3 polévkové lžíce bílého octa
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 2 kg kuřecích paliček

Předehřejte troubu na 230°C. Připravte si 2 velké plechy. V malém kastrůlku na mírném ohni opečte papriku, garam masalu, římský kmín, mletý koriandr a kurkumu. Opékejte asi 2 minuty. Přendejte koření do mísy a nechce vychladnout. Potom vmíchejte zázvor, česnek, jogurt, citronovou šťávu, sůl, pepř a 2 polévkové lžíce oleje. 

Každou paličku na třech místech nařízněte. Potřete každý kousek 2 polévkovými lžícemi oleje, osolte a opepřete. Každou paličku řádně potřete směsí jogurtu a koření. Rozložte paličky na plechy a nechte mezi nimi vždy asi 5 cm rozestupy. Pečte v troubě 45 minut, občas obracejte, až je kuře zlatohnědé a propečené. Na posledních 5 minut pečte v horní části trouby 20 cm pod zdrojem tepla, až je kuře lehce ožehnuté. V misce promíchejte nasekaný koriandr, šalotku, ocet a ¼ šálku oleje. Osolte a podávejte k masu.

Autor:
Témata: kari, sůl, jogurt
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.