Lidovky.cz

Nejchutnější jablko roku 2015? Kříženec z Holovous ‚HL 1308‘. Šlechtil se 20 let

Jídlo

  7:00
HOLOVOUSY (JIČÍNSKO) - Nejchutnější odrůdou jablek z loňské úrody je kříženec HL 1308, který vyšlechtili ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském v Holovousích na Jičínsku. Odrůda patří mezi takzvané novošlechtění a dosud neprošla registrací, nemohla být tedy ani uvedena na trh. Zatím nemá ani jméno.
Jablko

Jablko foto: Shutterstock

O vítězství HL 1308 rozhodla středeční degustace jablek, kterou ústav pořádal posedmačtyřicáté. Řekl to ovocnář František Paprštein z holovouského ústavu.

Hybrid HL 1308 vznikl křížením odrůd Rubinola a Meteor, holovouští výzkumníci na jeho šlechtění pracovali přes 20 let. Jde o jablko atraktivního červeného vzhledu. Vysoké hodnocení u degustátorů hybrid získal v kategoriích celkové chuti, konzistence dužniny, šťavnatosti a vzhledu.

Jablka a slaný karamel. Tarte Tatin je francouzský koláč postavený na hlavu

Na druhém místě skončil novošlechtěnec HL 19, který vznikl křížením více odrůd, ze známých to byly Rubín a Melrose. Bronzovou příčku obsadila odrůda Meteor, která degustace vyhrála v letech 2014 a 2010. Loňským vítězem byl v Holovousích vyšlechtěný kříženec HL 209.

V obchodech silně zastoupené tradiční odrůdy Golden, Jonagold či Idared se letos opět nijak výrazně neprosadily, nejvýše byl Jonagold na 13. místě. Vyložený propadák zažila odrůda Rubín, která se v minulosti umísťovala na předních příčkách. Letos skončila předposlední. Všechna hodnocená jablka vyrostla v sadech holovouského ústavu. Letošní rok pro vegetaci však nebyl příznivý, kvůli velkému suchu byly plody malé.

Degustátoři, kterých letos bylo 169, stupnicí od jedničky do devítky hodnotí vůni, slupku, konzistenci dužniny, šťavnatost, kyselost a celkovou chuť jablka. Odrůdy vždy hodnotí takzvaně naslepo, jejich název neznají.

Degustace by měly šlechtitelům naznačit, které odrůdy by mohly mít v budoucnu u konzumentů úspěch. I proto má významné zastoupení v degustacích novošlechtění, letos to bylo 12 ze 44 hodnocených odrůd. Zařazení nově vyšlechtěné odrůdy mezi tržní však není jednoduché. Celý proces zkoušek a registrace trvá deset a více let. Jen výborná chuť přitom pro uplatnění odrůdy v praxi nestačí. Odrůda musí mít i dobré hospodářské vlastnosti, jako jsou pravidelný výnos, odolnost vůči chorobám či klimatickým vlivům.

Jablka jsou v Česku ovocem s nejvyšší spotřebou. Průměrný Čech ročně sní kolem 20 kilogramů jablek či výrobků z nich. Celková spotřeba čerstvého ovoce v Česku se v posledních letech pohybuje na necelých 80 kilogramech na osobu a rok.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.