Domácí pečený čaj se zázvorem
- 3 kg libovolného ovoce (např. jablka, hrušky, pomeranč, rozinky)
- 1 vrulička skořice
- 3 badyány
- 5 ks hřebíčků
- 5 cm kousek zázvoru
Větší ovoce pokrájejte na kostky, jablka před krájením zbavte jádřinců (můžete je i oloupat). Všechno ovoce pak rozprostřete do zapékací keramické mísy KitchenAid a promíchejte. Přidejte cukr v množství dle sladkosti ovoce. Běžně se používá 0,5 – 1 kg cukru na 3 kg ovoce, ale pokud máte rádi přirozenou sladkost ovoce, slaďte pouze minimálně. Troubu předehřejte na 200 stupňů a pečte přibližně 30 min. Po 15 minutách promíchejte. Ještě horké plňte do skladovacích skleniček a zakápněte rumem.
Servírování: do hrnku o obsahu 250 ml dejte 3 lžíce pečeného čaje a zalijte horkou vodou.