Lidovky.cz

Kuchařku jako dárek pod stromeček? Vybrali jsme 10 nejlepších

Jídlo

  6:13
PRAHA - Severská kuchyně, vůně bylinek, trochu asijské exotiky i lahodné recepty na kuře. Nevíte, co nadělit blízkým k Vánocům? Pokud milují jídlo, určitě jim nadělte kuchařku. Právě tyto knihy patří k hitům předvánočního trhu. A jakou vybrat? Vybrali jsme 10 nejlepších, které letos vyšly.

Nejbarevnější kuchařka foto: Nejbarevnější kuchařka

Kuře - Jednoduše & dokonale

Ve své nové edici Jednoduše & dokonale vydává autor kuchařských bestsellerů Roman Vaněk první kuchařskou knihu v pořadí: Jednoduše & dokonale – Kuře.

Jednoduše & dokonale – Kuře

Jako vždy spolu s Vaňkem na této publikaci pracovala jeho manželka Jana a tým předních českých šéfkuchařů, kteří jsou zároveň lektory Pražského kulinářského institutu. Kniha obsahuje více než 140 barevných fotografií. Téměř 80 nových, nápaditých receptů připravených z běžně dostupných surovin, kde hlavní roli hraje kuře, je v knize opět zpracováno osvědčeným systémem „krok za krokem“. 

Bylinky na mém stole

Dagmar Heřtová

Polévka z řeckého jogurtu, hummus s ředkvičkami, ale i vietnamský salát ze zelené papáji. Recepty ze všech koutů světa, ale i českou klasiku ovoněnou bylinkami najdete v kuchařce Bylinky na mém stole.

Výhodou této publikace je srozumitelnost a přímá vazba receptů na konkrétní bylinu, takže má čtenář skvělou příležitost rozšířit svůj jídelníček o originální, přitom jednoduché recepty. Dagmar Heřtová používá na českém trhu bez problému dostupné suroviny a bylinky, které si každý může vypěstovat.

A co teda jíš?

Kuchařka A co teda jíš? navazuje na stejnojmenný blog, který záhy po svém vzniku upoutal pozornost čtenářů, médií a byl mimo jiné oceněn v soutěži Food Blog Roku. 

A co teda jíš?

Ať už jste vegani, nebo ne, minimalistický design této kuchařky vás bude bavit. Najdete v ní 75 receptů - od lehkých svačinek přes hlavní chody až po sladké prasárničky, všechny lahůdky jsou stoprocentně veganské. Spousta z nich navíc obstojí i v bezlepkovém či dietním jídelníčku, a tak vám možná nevylepší jen karmu, ale i životní styl. 

Nejbarevnější kuchařka

Nejbarevnější kuchařka Kamily Kamu Rundusové mapuje autorčiny zážitky z cest po Srí Lance, Vietnamu, Malajsii, Bali a Peru. Kamu přináší z každé země tradiční tamní jídla i originální pokrmy ve vlastním podání. Tohle je skutečně jiná kuchařka plná netradičních receptur. 

Řešíš/Hřešíš

Herečka a zapálená kuchařka Anna Linhartová dobře ví, že jsou chvíle, kdy člověk řeší, kolik a co má jíst, protože se váha zasekla na nepříjemně vysokém čísle. 

Řešíš/Hřešíš

A potom existují v životě okamžiky, kdy jdou předsevzetí ohledně správné životosprávy stranou a vypadá to, že všechny problémy dokáže vyřešit jen velký kus čokoládového dortu. Řešit, nebo Hřešit? Teď máte na výběr díky jednoduché, hravé, bohémsky rozevláté a oboustranně řešené kuchařce, jejíž koncept vás prostě bude bavit.

Švédská kuchařka

Lehký bramborový salát

Severská kuchyně je považována za minimálně stejně zdravou jako kuchyně středomořská. Klade velký důraz na kvalitu, čerstvost a lokální původ surovin. Řada z nich roste nebo je běžně k dostání i v našich zeměpisných šířkách (jahody, borůvky, houby a jiné). Popularita zdravé severské kuchyně ve světě narůstá i zásluhou fenoménu New Nordic Cuisine. 

Vaříme podle Herbáře 5

Pátý díl knihy Vaříme podle Herbáře symbolicky uzavírá sérii kulinářských bestsellerů z českých bylin. Kateřina Winterová v ní s Lindou Rybovou představuje další lahůdky z pořadu Herbář, které objevila v archivech a získala od pamětníků nebo zajímavých blogerek i které vymyslela sama při zpracovávání úrody. Vyzkoušela starodávné recepty založené na sklizni z pole či zahrady, na pokrmy masopustní a velikonoční dobroty, na obřadní chleby a vánoční cukroví, ale také na bezlepkové pečivo a různé druhy chleba, připravila kořenicí směsi, zavařovala, nakládala a sušila dary přírody nasbírané i vypěstované. 

Televizní Herbář Kateřiny a Lindy sledují mnohé divačky a diváci nejen kvůli...

Bez lepku - sladké i slané recepty

Jestli jste někdy zkoušeli vařit bez lepku, víte, že to má svá úskalí. Bezlepkové těsto se totiž chová úplně jinak než klasické. 

Bez lepku - slané i sladké recepty

Kromě klasických zákusků tu najdete také řadu receptů pro každý den: rychlé bábovky a další sladké dobroty, či úžasný chléb a pečivo v bezlepkovém provedení. Součástí knihy jsou informace o vhodných surovinách, přehledné a osvědčené postupy i další praktické rady pro život bez lepku.

Jíme zdravě s Fitrecepty II.

Je to jen pár měsíců, co trojice studentů uvedla na trh svoji kuchařku zdravých receptů.  

Jíme zdravě s Fitrecepty II.

Druhý díl vznikl na základě ohlasů nadšených čtenářů. Těšit se můžete na větší rozmanitost ingrediencí a postupů. I když jsme byli trošku odvážnější, pořád jsme dbali na to, aby byly suroviny dobře dostupné a postupy zvládl každý. 

Zeleninová kuchařka

Zeleninová kuchařka

Co vlastně jíst, když nechceme konzumovat tolik masa, mléčných produktů, cukru a lepku? Vyzkoušejte nejoblíbenější a osvědčené postupy šéfkuchaře, který denně připravuje zdravé, výživné a chutné menu plné zeleniny, luštěnin a zdravých obilovin, jako jsou například jáhly, pohanka či quinoa. Všechny recepty jsou veganské.

upečte nejlepší vánoční cukroví

Tady jsou recepty!

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.