22. září 2018 5:57

Východočeské slíváky anebo také slíváci. České kynuté buchty se švestkami

Východočeské slíváky patří k české tradiční kuchyni | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kynuté buchty plněné švestkami jsou českou záležitostí. Sice ne výhradně, když si odmyslíme německé “ Buchteln mit Zwetchgen “, které možná mají také...

1. září 2018 6:00

Pavarotti ze Svatého Mořice, kouření v baru a EET po Švýcarsku

Prkénko se studenými specialitami | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nejsem horlivým vyznavačem elektronické evidence tržeb. Trochu onu evidenci považuji za škodolibost na lidi, kteří mají snahu se živit sami a vůbec k...

25. srpna 2018 6:08

Objevování nových chutí aneb Když vám ve Veroně naservírují koně

Je na výsost jasné, proč se v Japonsku koňskému masu říká sakura | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Když vám číšník servíruje pokrm se slovy, že jste hrdina a vybral jste si dobře, zbystříte. Vlastně už dost hrdinským činem bylo prodrat se davem...

18. srpna 2018 5:40

Švestkové koláče patří k tomu nejlepšímu z české kuchyně. Vyzkoušejte je se skořicí

Švestkové koláče mají v české a moravské kuchyni silnou tradici | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V čem je naše kuchyně opravdu skvělá? Co umíme báječně jsou všechny pečené i nepečené sladké pochoutky, naše buchty, koláče, šátečky, rohlíčky,...

11. srpna 2018 5:50

Studená i teplá. Polévka z pečených paprik a sladkých brambor s jogurtem a pistáciemi

Polévka z pečených paprik, batátů s jogurtem a pistáciemi | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nasládlá chuť sladkých brambor láká a získala si už mnoho příznivců. Sladké brambory neboli batáty patří mezi výrazně zdravé kořenové zeleniny....

4. srpna 2018 5:26

Třešně, pistácie a růžový sirup v křehkém koláči s chladivým jogurtovým krémem

Osvěžující třešňový koláč | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jednoduché, osvěžující a neotřelé spojení třešní, chladivého jogurtu se sýrem marcapone a růžového sirupu - to je třešňový koláč z Itálie. Původně...

28. července 2018 6:26

Batáty jsou nejzdravější zelenina světa. Zapečte je s pikantní chilli omáčkou a sýrem feta

Chuť batátů osvěží pikantní omáčka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ani v létě se nemusíte zříkat požitků z jídla, pokud chcete zůstat v dobré kondici. Stačí jen se více zaměřit na vegetariánské recepty a pozapomenout...

aktualizováno 11:36, 21. 7. 2018 6:36

Meruňkové knedlíky ve skořicové strouhance jsou adeptem na hit sezóny

Chutné letní pochutnání | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Říká se, že úspěch meruňkových knedlíků je zakletý v jejich náplni, tedy ve správně vyzrálých meruňkách. Ať už budou z Litoměřicka, z jižní Moravy...

14. července 2018 6:35

Upečte si legendární třešňový koláč ze seriálu Twin Peaks. Nejlépe chutná s kávou černou jako půlnoc

Třešně v kombinaci s lehkým těstem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ochutnejte třešňový koláč inspirovaný kultovním seriálem Twin Peaks. V televizní sérii režiséra Davida Lynche hraje jídlo důležitou roli, avšak...

7. července 2018 6:28

Neotřele chutná kombinace. Červená řepa zapečená s kokosovým mlékem a pistáciemi

Zapečenou řepu podáváme jako hlavní pokrm | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zářivě červená barva a zemitá, zřetelně odlišná chuť od jiných druhů zelenin, taková je červená řepa. Klidně ji můžeme nazvat vzácným drahokamem mezi...

5. července 2018 5:57

Červený rybíz v koláči se sněhovou náplní s mandlemi a skořicí

Korpus je z křehkého těsta a peče se najednou s náplní | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zdá se vám červený rybíz příliš obyčejný? Nevíte co s ním, když vám uzrává na vaší zahrádce a máte pocit, že zpracování rybízu je stále o tom samém?...

29. června 2018 6:36

Chilli džem? Vynikající v salátu s cuketou, cizrnou, bulgurem a paprikami

Salát s cuketou, cizrnou, bulgurem a paprikami | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tento salát patří k mým nejoblíbenějším. Vypadá sice docela skromně, ale je v něm tolik perfektních ingrediencí, jednak chuťových, jednak prospěšných...

23. června 2018 6:11

Grilované kuřecí maso s marinádou z nakládaných citrónů a tymiánu

Kuřecí maso s bylinkovou marinádou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Grilování má svá pravidla a když dojde na maso, vyvstane ona otázka: marinovat, anebo nemarinovat? V případě kuřecího masa bych marinádu určitě...

16. června 2018 5:33

Hříšně dobrý. Čokoládový nepečený dort s jahodami

Čokoládový nepečený dort s jahodami | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Když máte na párty pozváno hodně hostů a chcete jim naservírovat něco sladkého, zvolte nepečený čokoládový dort s jahodami. Nasytí touhu po sladkém...

9. června 2018 5:49

Řecké vábení. Cherry rajčata s kozím sýrem, tymiánem a medem

Glazovaná rajčata s medem, kozím sýrem a pikantními kapary završí voňavý... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Letní dovolená je už v dohlednu. Současné počasí sice k atmosféře k ní navádí už od dubna, ale vůni a šum Egejského moře nepřinese. Stejně jako...

2. června 2018 6:24

Bezinková nevěsta. Dort s bezinkami boří královské tradice

Bezinková nevěsta | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Britská královská svatba prince Harryho s Meghan Markle ukázala, že jde tak trošku o zpupný pár, kterému se podařilo s jistou škodolibostí zbořit...

26. května 2018 6:08

Salát s uzenou makrelou a jogurtovou zálivkou s koprem. Osvěží a zasytí

Salát s uzenou makrelou a jogurtovou zálivkou s koprem. Osvěží a zasytí | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Makrela nám může připomínat neslavné doby socialismu, když byla prakticky jednou z mála mořských ryb, které byly, kromě nespecifikovaného rybího...

19. května 2018 5:53

Rebarbora a jahody. Dokonalá barevná a chuťová kombinace v rychlém koláči

Osvěžující letní moučník | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Rebarbora se už několik let těší neuvěřitelné oblibě v gastronomii. Stále se kultivují nové a nové odrůdy, takže rebarbora je sladší, křehčí, nemusí...

12. května 2018 6:00 PRAHA

Rozpalte gril. Steak na uhlí s mrkvičkami, omáčkou chimichurri a bylinkami

Hovězí steak s pikantní bylinkou omáčkou... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

S nástupem teplého počasí nastává čas grilování. Příprava jídla na ohni zasáhne skoro celý národ a je přímo českou vášní srovnatelnou s houbařením a...

28. dubna 2018 6:38

Citronové špagety s pěti druhy bylinek. Bylinková sezóna právě začala

Lehké, osvěžující a voňavé špagety | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Miluji jaro. Březen, protože je měsícem knihy, konec dubna je pro mě časem těch nejčerstvějších a nejaromatičtějších bylinek na mé zahrádce a květen...

21. dubna 2018 6:16

Kari není nikdy dost. Zvláště s lilkem, koriandrem a thajskou bazalkou

Arašídové kari | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

S recepty na kari se to jen hemží, zaslouženě se předvádějí v plné kráse a já jsem si původně řekla, že recept na kari dnes dávat nebudu. Ale dobrého...

Recept 7. dubna 2018 6:36

Římské chutě. Ricottový koláč s kousky čokolády je jednoduché potěšení

Korpus s přidáním vajíček a vláčná krémová ricotta s čokoládou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jakmile vás Řím unaví, malá zastavení k dobití baterií znamenají kávu a případně nějaké malé občerstvení. Pokud milujete sladké, čeká na vás velké...

24. března 2018 6:10

Jak chutná Řím? Absolutní klasikou jsou all’amatriciana

Nezbytnou surovinou k přípravě amatriciana je slanina, rajčata a sýr pecorino | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Italské jídlo si podmanilo nejednoho z nás. Někoho s italskou vášnivostí, jiného pohltil způsob s jakou láskou Italové jedí, některým z nás stačí...

3. března 2018 6:56

Jarní start. Rustikální koláč s medvědím česnekem

Servírujte nejlépe se sklenkou vína | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

I když to ještě na jaro nevypadá, přesto jsou už k mání sazeničky medvědího česneku, dokonce i s rozkvetlými kvítky. Je vidět, že i supermarkety...

24. února 2018 6:36

Rýžový nákyp s meruňkami. Stálice, která nezklame

Javorový sirup dodá rýžovému nákypu hloubku | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pod anglickým výrazem “comfort food” si můžete představit jídlo, které vás zahřeje, zasytí, uspokojí, uvolní a navíc vám s největší pravděpodobností...

17. února 2018 6:26

Kadeřávek patří k těstovinám. Tagliatelle s pikantním vepřovým ragú a parmazánem

Jednoduché, přesto plnohodnotné a chutné jídlo italského střihu | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jednoduché, přesto plnohodnotné a chutné jídlo italského střihu – to jsou tagliatelle s pikantním vepřovým ragú, kadeřávkem a parmazánem. Vepřové...

Recept 10. února 2018 6:08

Den palačinek bez výčitek. Čokoládové anebo s banánem a karamelovou polevou?

Palačinky s domácí karamelovou omáčkou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V úterý nastane Den palačinek. Není to nějaký komerční výmysl nenasytných supermarketů, jak navíc prodat tuny cukru, čokolády, mouky, hektolitry...

Recept 3. února 2018 6:35

Nevíte, co s jablky? Dejte je do makového koláče, krásně ho zvláční

Makový koláč s jablky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Makovec nebo makový koláč má v české kuchyni své pevné místo. Ať už ho připravíte na plech, do dortové nebo bábovkové formy, vždy je to pochoutka!...

27. ledna 2018 6:17

Zkuste hummus se zapečenou červenou řepou se sýrem feta a čerstvou mátou

Servírujeme pokapaný olivovým olejem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Hledáte nějaký lehký oběd nebo večeři a nevíte, jak na to? Zkuste nejen běžný salát, ale osvěžte se a především se zasyťte velmi zdravou pochoutkou z...

20. ledna 2018 6:29

Dokonalý lék na šedé a mrazivé dny? Uvařte si segedínský guláš

Segedínský guláš servírujeme s rohlíkem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Segedínský guláš je ideálním pokrmem pro současné mrazivé počasí. Maso, které se rozpadá na jazyku, zakysané zelí, lehce pikantní chuť omáčky, kterou...

13. ledna 2018 6:01

Skvostný kuřecí vývar se zázvorem asijského střihu. Tajemství je v surovinách i postupu

Kuřecí vývar asijského střihu je voňavou a zahřívací záležitostí | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Doma se říkávalo, že nejlepší kuřecí polévka se vařila v hotelu Grand v Doksech u Máchova jezera, a to podle receptu paní hoteliérové. Tak jsem se jí...

Recept 9. ledna 2018 6:49

Zahřejte se vegetariánským chilli. S fazolemi, cizrnou a dýní

Vegetariánské chili s fazolemi, cizrnou a dýní | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

K podzimu a zimě patří zahřívací jídla, která nás nejen v tomto směru uspokojí. Miska horkého chilli con carne se k tomu přímo nabízí. Chilli con...

6. ledna 2018 6:44

Kimči. Korejská národní vášeň i zdravá pikantní pochoutka

Kimči. Korejská národní vášeň i zdravá pikantní pochoutka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kimči má všechno! Aspoň se tak zdá. Když si spočítáte komplexní chutě kimči včetně proslulé umami, nesmírnou variabilitu použití a také různé podoby...

30. prosince 2017 6:33

Karmínová barva a silný vývar. Připravte si ukrajinský boršč

Boršč - nachově červená silná polévka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Boršč je velmi rozšířená polévka snad ve všech státech Východní Evropy. Kromě Ruska, Polska a Ukrajiny sahají její kořeny až do Arménie, Rumunska,...

Rozhovor 26. prosince 2017 6:12 Alena Pecháčková

Vařit v lodičkách? Všechno se dá dělat se stylem a elegancí, říká foodblogerka

Dagmar Heřtová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ráda poznává nové země, ale především nové chutě. Miluje anglický venkov a hudbu, sbírá kuchařky ze všech koutů světa a nedávno vydala svou první...

19. prosince 2017 6:13 PRAHA

Kuchařku jako dárek pod stromeček? Vybrali jsme 10 nejlepších

Nejbarevnější kuchařka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Severská kuchyně, vůně bylinek, trochu asijské exotiky i lahodné recepty na kuře. Nevíte, co nadělit blízkým k Vánocům? Pokud milují jídlo, určitě...