28. července 2018 6:26 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Batáty jsou nejzdravější zelenina světa. Zapečte je s pikantní chilli omáčkou a sýrem feta

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 3Diskuse
(ilustrační snímek) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy (ilustrační snímek) | foto: DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ

Ani v létě se nemusíte zříkat požitků z jídla, pokud chcete zůstat v dobré kondici. Stačí jen se více zaměřit na vegetariánské recepty a pozapomenout na tučná a vydatná jídla. Zasytí vás batáty, oranžově zářivé sladké brambory. Byly zařazeny mezi nejzdravější kořenové zeleniny světa a jen blázen bych si jich nevšímal.

Užijte si barevné hlízy sladkých brambor

Velmi variabilní sladké brambory, jinak nazývané batáty, jsou hvězdou tohoto zářivého a pikantního pokrmu. Těší se stále velké oblibě. I když se nazývají brambory, jde vlastně o hlízy plné cenné vlákniny a škrobů, které s bramborami mají společný jen název, a to ještě jen asi díky svému tvaru. a způsobu přípravy. Byly objeveny a používány dávno před Kolumbovým dovozem brambor ze zámořských výprav.

Dagmar Heřtová

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii. Je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Je autorkou knihy Bylinky na mém stole. 

Dagmar Heřtová je gastronomická novinářka a foodblogerka stránek s názvem Taste Journey.cz, což volně přeloženo znamená “hledání chutí”. Píše o jídle, nových trendech a restauracích. Znovuobjevila pro Čechy kadeřávek, potočnici lékařskou ( vodní řeřichu) a rychlenou rebarboru. Miluje Yiengar jogu a běh.  

Dagmar Heřtová

Extrémně zdravé, extrémně dobré

Stejně jako u mrkve, oranžová barva sladkých brambor ukazuje na přítomnost beta karotenu, tedy rostlinného pigmentu, který se v těle změní na vitamín A, nezbytný pro zdravé oči a dobré fungování imunitního systému. Asi není třeba zdůraznit, že batáty též obsahují zdravou vlákninu, hodně minerálů a bylo by bláznovství si je nevyzkoušet.

Jak na batáty? Pečete, vařte, ale hlavně doplňte pikantními chutěmi

Brambory vybírejte podle žlutohnědé slupky, která má co nejméně skvrn, tedy je v té nejlepší kondici, abyste mohli sladké brambory použít i se slupkou. Se slupkou se sladké brambory pečou nakrájené na lodičky na plechu s česnekem a bylinkami, nejlépe mátou, petrželí nebo oreganem, a pak se pokapou řeckým jogurtem.

Brambory se velmi dobře uplatní i v kaši, ale ne v té podobě, jak ji známe připravovanou z pravých brambor. Je to úplně jednoduché, celé sladké brambory se upečou a pak se lžící vydlabe dužina, která se ochutí.

Stejně jednoduše se dají připravit i celé pečené brambory, ty se podélně naříznou, otevřou a plní vším, co má spíše intenzivní chuť, tedy polosušeným rajčaty, olivami a bazalkou anebo třeba řeckým sýrem feta se zelenou chilli omáčkou a koriandrem. Obojí jsou báječné pochoutky a můžete si je připravit k večeři či k lehkému obědu. A právě pikantnost hodící se k spíše neutrální chuti batátů je tajemství tohoto receptu. Vyzkoušejte batáty se zelenou pikantní omáčkou z chilli papriček s koriandrem a sýrem feta. Báječně chutnají a krásně barevně vypadají.

Pečené batáty s rajčátky, pikantní chilli omáčkou a sýrem feta

  • 2 středně velké sladké brambory (batáty)
  • 2 lžíce lehkého olivového oleje
  • 2 lžíce pikantní španělské mleté papriky Pimenton
  • 12 cherry rajčátek
  • malý kousek řeckého sýra feta

Chilli omáčka:

  • větší svazek čerstvého koriandru
  • 1 svazek plocholisté petržele
  • 2 chilli papričky, středně pálivé
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce bílého vinného octa

Nejdříve si předehřejeme troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Sladké brambory omyjeme, osušíme a propícháme několikrát vidličkou nebo kovovou špízovou jehlou. V misce si smícháme olej a pikantní papriku, brambory v oleji vykoupeme ze všech stran a přendáme na plech. Vložíme do trouby a pečeme asi 50 minut nebo i déle podle velikosti brambor, dokud nebudou měkké. Asi 20 minut před dopékáním přidáme na plech cherry rajčátka.

Batáty se dají skvěle zapékat ve slupce
Koriandr patří do chilli omáčky i na ozdobu

Mezitím si připravíme zelenou chilli omáčku. Koriandr omyjeme, osušíme papírovým ubrouskem, pár lístků koriandru si dáme stranou na ozdobu a celý koriandr včetně stonků dáme do mixéru. Stejně postupujeme s hladkolistou petrželí, přidáme oloupané stroužky česneku, mletý římský kmín, přidáme zelené chilli papričky nakrájené na kousky a zbavené semínek a stopky, přilijeme ocet a popřípadě i pár lžic vody. Vše rozmixujeme do zářivé zelené omáčky.

Na plechu hotové brambory rozřízneme podélně, otevřeme je a přidáme sýr feta, pečená rajčátka a hojně zalijeme zelenou pikantní omáčkou. Ozdobíme lístky koriandru a přendáme na talíře.

DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ
  • 3Diskuse




Najdete na Lidovky.cz