Pátek 3. února 2023, svátek má Blažej
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Vánoční klasika zdravěji: Losos s pečenými batáty, zelí z červené řepy

Jídlo

  5:33
Jídlo je jednou z největších radostí našeho života a k Vánocům prostě patří. Odepřít si ho je zbytečné. Problémem Vánoc z pohledu výživy je zejména nestřídmost. Server Lidovky.cz vám spolu s výživovou specialistkou Kateřinou Šimkovou ze Zdravého stravování přináší seriál „odlehčených“ vánočních receptů.

Losos s pečenými batáty, zelí z červené řepy foto: Zdravé stravování

Losos s pečenými batáty, zelí z červené řepy

Suroviny na přípravu lososa:

  • 150 g lososa s kůží (syrový stav)
  • 10 ml olivového oleje
  • 10 g másla
  • 5 g čerstvého česneku
  • 10 ml citronové šťávy
  • citronová kůra
  • tymián, hladkolistá petržel
  • sůl, pepř

Postup přípravy lososa: Nejdříve si připravíme směs na lososa. Olivový olej vlijeme na pánev a spolu s celým česnekem prohřejeme. Dobře promícháme. Olej přelijeme do misky, přidáme citronovou šťávu, citronovou kůru a nadrobno nakrájenou hladkolistou petrželku a tymián. Směs dobře promícháme. Lososa si očistíme a připravenou směsí jej potřeme. Poté lososa osolíme a opepříme. Na pánev dáme kousek másla a lososa z každé strany opečeme.

Suroviny:

  • 150 g batát
  • 5 ml olivového oleje
  • sůl, pepř, kmín

Postup přípravy batát: Batáty zbavíme slupky a krájíme na plátky. Zakápneme olivovým olejem, ochutíme solí, pepřem a kmínem. Směs dobře promícháme a přesuneme na plech s pečicím papírem. Pečeme na 180 °C zhruba 30-45 minut.

Suroviny na zelí z červené řepy:

  • 100 g červené řepy
  • 20 g cibule
  • 5 ml řepkového oleje
  • 2 ml octa
  • 2 g cukru
  • sůl, pepř
  • zeleninový vývar dle potřeby

Postup přípravy zelí z červené řepy: Řepu oloupeme a nastrouháme nahrubo. Cibuli nakrájíme najemno a zarestujeme dozlatova na řepkovém oleji. Poté přidáme řepu a restujeme. Směs podlijeme vývarem a dusíme ji doměkka. Poté řepu zakápneme octem, dosladíme trochou cukru, osolíme a opepříme.  

Vánoční recepty a tipy

Bramborový salát
Autor: