Sobota 30. května 2020svátek má Ferdinand 6 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Štědrovečerní večeře s asijským šmrncem. Zkuste si vyzdobit stůl podle šéfkuchaře

Láká vás představa netradiční štědrovečerní večeře a máte rádi asijskou kuchyni. Zkuste podle jednoho z nejlepších českých šéfkuchařů spojit českou klasiku s asijskými surovinami. Tady je návod přímo od šéfkuchaře Zdeňka Křížka.

Grilované mušle svatého Jakuba, květák miso, mořské řasy kaiso

  • Mušle svatého Jakuba (scallops)
  • 1ks citronové trávy
  • 1 ks květáku
  • 3 lžíce miso pasty
  • 1 l smetany
  • 1 hrst řasy kaiso
  • Květák 1ks

Postup: Očištěné mušle scallops lehce osušíme na papírovém ubrousku a ogrilujeme z obou stran. Z každé strany 1 minutu. V průběhu grilovaní přidáme 1 pol. lžíci másla a překrájenou citrónovou trávu.

Květák rozpůlíme a na mandolíně pomalu krájíme na tenké plátky, které vložíme na pečící papír z obou stran. Ztížíme mezi dva pečící plechy a vložíme do předem rozpálené trouby při teplotě 160 °C – 15 min. Poté odklopíme a necháme dosušit v křupavé chipsy.

Květák, co nám zbyl, překrájíme na jemné kousky, které orestujeme na sucho v předem rozpáleném hrnci do zlatova. Poté přidáme miso pastu, promícháme, přilijeme smetanu a prováříme 30 min. do změknutí. Poté vymixujeme v jemné pyré.

Mořské řasy Kaiso vložíme do misky, podlijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. Poté slijeme přes jemný cedník a lehce osušíme na ubrousku.

Servírování: Mušle svatého Jakuba servírujeme s květákovým pyré a řasami Kaiso. Celý pokrm doplníme chipsem z čerstvého květáku a uzeným popkornem.

Konfitovaná křepelka, dvoubarevná mrkev, kaštanové ragú s granátovým jablkem

  • 4 ks křepelky
  • 3 ks žluté mrkve
  • 3 fialové mrkve
  • 1 granátové jablko
  • 3 lžíce Edamame fazolí
  • 5 ks předvařených vyloupaných kaštanů
  • 1 černý kořen
  • 250 g másla
  • 1 svazek tymiánu

Postup: Křepelku vykostíme a jednotlivé kousky osolíme a vložíme do předem upuštěného másla s tymiánem. Celý konfit vložíme do předem rozpálené trouby při teplotě 135 °C – 10 min. V polovině konfitování přidáme nakrájený černý kořen na kolečka.

Fialovou a žlutou mrkev vložíme do pekáče na sůl. Poté pečeme v předem rozpálené troubě do měkka. Ideální je teplota 170 °C. Doba závisí na velikosti jednotlivých kusů mrkve.

Po upečení přiklopíme alobalem, aby se nám jednotlivé kusy mrkví zapařily. A šly lehce oloupat. Po oloupání jednotlivé kusy mrkve vložíme do mixéru a vymixujeme v jemné pyré. Do misky vložíme jadýrka granátového jablka, fazolky Edemame a překrájené kaštany. Promícháme lžící a ihned servírujeme.

Servírování: Konfitovanou křepelku servírujeme s pyré z dvoubarevné mrkve a ragů z granátového jablka, kaštanů a fazolí Edemame. Celý pokrm můžeme dodekorovat osmaženou dvoubarevnou mrkví a slupkami černého kořene.

Premium

Bubeník z Mandrage: Víťa sebral odvahu, kterou nikdo z nás nenašel a rozsekl to

Matyáš Vorda | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na bicí hraje od svých devíti let. V deseti s kamarádem Víťou Starým založil kapelu Mandrage, která se za devatenáct...

Premium

Android Auto a CarPlay v každém autě. Poradíme vám, jak na to

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Chcete používat oblíbenou navigační aplikaci na displeji v autě místo telefonu? Přečtěte si, jak to udělat a neutratit...

Premium

Leoš Mareš: Není to jen o talentu, ale o schopnosti si peníze udržet

Leoš Mareš by mohl získat titul syn roku. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Krach, zhroucení, deprese, obavy o budoucnost a pátrání po smyslu vlastní existence. To jsou emoce, které v těchto...

Máte svou sedačku plnou skvrn? Poradíme vám, jak s nimi zatočit
Máte svou sedačku plnou skvrn? Poradíme vám, jak s nimi zatočit

Malé odolné flíčky na sedačce obvykle nikdo neřeší, případně přes ně prostě přehodí deku. Jenže pokud máte doma dítě nebo domácího mazlíčka, nevyhnete se ani pořádným flekům. Jak se jich zbavit?