Vánoční salát s avokádovou majonézou
- 800 g brambor (nejlépe těch na salát)
- 1 cibule
- 100 g nakládaných okurek
- 100 g sterilovaného hrášku
- 100 g sterilované krájené mrkve
- 5 vajec
Na avokádovou majonézu:
- 3 zralá avokáda
- 80 ml olivového oleje
- 2 lžíce vinného octu
- 1 stroužek česneku
- špetka soli
- špetka pepře
- 1 lžíce dijonské hořčice
Vejce dáme vařit natvrdo (10 minut) a brambory uvaříme ve slupce (20–30 minut, záleží na velikosti brambor). Mezitím, než se uvaří vejce s bramborami, nakrájíme okurky na malé kostičky, cibuli nasekáme najemno a vše dáme do velké salátové mísy společně s hráškem a mrkví. Pak připravíme majonézu – rozmixujeme avokáda, olivový olej, vinný ocet, česnek, sůl, pepř a dijonskou hořčici a dáme zatím do lednice.
Bramborový salát bez kořenové zeleniny podle michelinského kuchaře |
Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. To samé uděláme s vejci. Brambory a vejce dáme do mísy k ostatním ingrediencím a promícháme. Přidáme avokádovou majonézu, znovu zamícháme a salát dáme odležet nejlépe do druhého dne na studené místo.
TIP - Pokud jste zvyklí v salátu na salám, zkuste ho nahradit kvalitní kuřecí šunkou.
Recept pochází z kuchařky Jíme zdravě s Fitrecepty II.