Bramborový salát podle šéfkuchaře Jaroslava Zahálky
- 0,7 kg brambory
- 10 g soli
- 3 vejce uvařené natvrdo
- 100 g jablka Janagold
- 150 g okurek nakládaných
- 5 polévkových lžic domácí majonézy
- 1⁄2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 menší, nebo 1⁄2 vetší cibule nakrájené na jemno
Postup: Brambory uvaříme ve vroucí osolené vodě do měkka. Ještě vlažné oloupeme. A poté nakrájíme na menší kostky. Jablka oloupeme a nakrájíme na kostky. Zakápneme citrónovou šťávou
Zelenina:
- 130 g mrkve
- 70 g pastináku
- 70 g celeru
Marináda:
- 170 ml vinného octa
- 250 ml vody
- 8 kuliček černého pepře
- 1⁄2 lžičky hořčičných semínek
- 1 bobkový list
- 1 kulička nového koření
- koprová nať
- 50 g cukru
- 3 g soli
- šťáva z půlky citrónu
Postup: Koření v rendlíku opražíme krátce nasucho, zalijeme vodou a octem, osladíme, přivedeme k varu a 15 minut na mírném ohni prohříváme. Koření vyjmeme. Kořenovou zeleninu nakrájíme na menší kostky a vložíme do teplé připravené marinády. Odložíme na stranu a necháme vychladnout při pokojové teplotě. Poté do laku přidáme šťávu z citrónu a dáme vychladit do lednice na 24hodin. Všechnu zeleninu s jablkem, vejci a okurkou vložíme do mísy, přidáme majonézu, kterou jsme si rozmíchali s hořčicí a důkladně, ale opatrně promícháme. Dle chuti dosolíme popřípadě, přilijeme trochu vody ze zeleniny. Necháme v chladu nejméně 4 hodiny odležet.