Neděle 5. února 2023, svátek má Dobromila
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Vánoční klasika zdravěji: místo cukroví kardamonové bochánky či semínkové sušenky

Jídlo

  5:10
Jídlo je jednou z největších radostí našeho života a cukroví k Vánocům patří a odepřít si ho je zbytečné. Problémem Vánoc z pohledu výživy je zejména nestřídmost. Server Lidovky.cz vám spolu s výživovou specialistkou Kateřinou Šimkovou přináší seriál „odlehčených“ vánočních receptů.

Kardamonové bochánky a semínkové sušenky foto: Zdravé stravování

Kardamomové bochánky

Suroviny:

  • 300 g celozrnné mouky
  • 300 g ghí (přepuštěného másla)
  • 140 g semolinové mouky
  • 16 g mletého kardamomu
  • 240 g cukru

Postup: Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto. Odvážíme si kousky těsta o velikosti 15 – 20 gramů a tvoříme z nich kuličky. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 30 minut. Po upečení necháme na plechu vychladnout.

Vánoční recepty a tipy

Bramborový salát

Semínkové sušenky

Suroviny:

  • 3 druhy semínek po 160 g
  • 160 g ovesných vloček
  • 160 g medu
  • 4 ks bílku

Postup: Smícháme všechny druhy semínek s ovesnými vločkami a medem. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a přimícháme k semínkové směsi. Tvoříme placičky, klademe na plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C deset až dvanáct minut. Necháme na plechu vychladnout.

Autor: