PERNÍČKY
■ 400 g hladké mouky
■ 140 g moučkového cukru
■ 2 vejce (+ 1 na potření)
■ 100 g hery
■ 2 lžíce tekutého medu
■ 2 lžičky perníkového koření
■ 1 rovná lžička jedlé sody
Na polevu:
■ 1 bílek, citronová šťáva
■ 150 g moučkového cukru
V míse utřeme cukr s vejci a změklým tukem, přidáme med a koření a nakonec do směsi vmícháme mouku smíchanou se sodou. Vypracujeme těsto a na vále jej ještě jednou prohněteme. Z těsta vyválíme placku a vykrájíme silnější tvary, ty skládáme na plech vyložený pečicím papírem a těsně před pečením potíráme rozšlehaným vejcem, aby se leskly. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních dozlatova (asi osm minut).
Mezitím si připravíme polevu – bílek utřeme v míse s cukrem, ochutíme citronem a vychladlé perníčky ozdobíme.
ZÁZVORKY
■ 4 žloutky
■ 1 celé vejce
■ 28 dkg práškového cukru
■ 28 dkg hladké mouky
■ 2 lžičky mletého zázvoru
■ nastrouhaná kůra z jednoho citronu
■ čokoládová poleva na dokončení
Žloutky, vejce, cukr a citronovou kůru vyšleháme do husté pěny, postupně přidáme mouku a mletý zázvor a vypracujeme těsto. Z něj vyválíme silnější plát a vykrajujeme libovolné tvary. Ty přemístíme na plech a takto necháme stát přes noc. Poté pečeme v předem vyhřáté troubě při 160 stupních asi 15 minut.
MASARYKOVY KNOFLÍKY
■ 30 dkg hladké mouky
■ 17 dkg lískových oříšků
■ 20 dkg másla
■ 10 dkg práškového cukru
■ 1 žloutek
Oříšky nasucho opražíme a promnutím z nich odstraníme slupky. Ze zbytku surovin vypracujeme těsto, do nějž zapracujeme připravené oříšky. Z těsta vytvoříme čtyři válečky a dáme je do lednice zatuhnout. Poté válečky nakrájíme na kolečka asi půl centimetru silná a upečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů (cca deset minut). Upečené můžeme obalit v cukru.
MEDVĚDÍ TLAPKY (PRACNY)
■ 25 dkg mouky
■ 14 dkg ořechů
■ 14 dkg másla
■ 14 dkg cukru
■ 1 vejce
■ trocha kakaa a skořice
■ práškový a vanilkový cukr
Všechny suroviny zpracujeme v těsto. To postupně vtlačujeme do formiček na pracky a pečeme v předem vyhřáté troubě (asi sedm minut). Upečené pracky vyklopíme, necháme lehce zchladnout a obalujeme ve směsi práškového a vanilkového cukru. Necháme dobře uležet.
ČERNOBÍLÁ KOLEČKA
■ 200 g hery
■ 1 žloutek
■ 300 g hladké mouky
■ 100 g moučkového cukru
■ 2 lžíce mléka
■ 2 lžíce kakaa
■ citronové a vanilkové aroma
■ 1 bílek na potření
Heru nakrájíme na kousky, přidáme žloutek a prosátý cukr s hladkou moukou. Ochutíme několika kapkami citronového a vanilkového aroma. Těsto rychle, ale důkladně propracujeme, aby bylo hladké a vláčné. Hotové rozdělíme na polovinu, přičemž do jedné zapracujeme kakao s mlékem. Necháme 30 minut odpočinout v chladu, pak obě těsta rozválíme na plát silný asi tři milimetry, světlé těsto potřeme bílkem a na něj položíme to kakaové. Svineme do roládky o průměru asi čtyři centimetry. Znovu uložíme do chladničky a necháme ztuhnout, pak nakrájíme na tenké plátky, rozložíme na plech a v předehřáté troubě při 180 °C pečeme asi 12 minut. Po upečení necháme vychladnout.
BÍLKOVÉ PUSINKY
■ 4 bílky
■ 30 dkg práškového cukru
■ volitelně lžíce jahodové či jiné marmelády
■ máslový krém, káva a čokoládová poleva na dokončení
Bílky vyšleháme a za stálého šlehání přidáváme po částech cukr (chceme-li pusinky růžové, můžeme přidat lžíci marmelády, popř. barviva). Z tuhé hmoty tvoříme pomocí pytlíku s trezírovací špičkou pusinky, případně stačí dělat lžičkou hrudky. Pečeme při 100–150 °C asi 15 minut, poté teplotu snížíme na 50 °C a ještě asi deset minut sušíme. Upečené pusinky můžeme podávat jen tak, anebo je spojit máslovým krémem, do kterého jsme přidali trochu jemně mleté kávy (ne instantní), případně – komu by vadila jemná zrníčka – pár lžiček uvařené silné kávy. Po zatuhnutí lze pusinky zdobit čokoládou.
TŘENÉ ROHLÍČKY
■ 25 dkg másla
■ 32 dkg hladké mouky
■ 10 dkg cukru
■ 1 žloutek
■ marmeláda a čokoláda na dokončení
Máslo, cukr a vejce utřeme do pěny, přidáme mouku a promícháme. Těstem naplníme cukrářský sáček a na plech stříkáme různé tvary, nejlépe rohlíčky. Pracujeme rychle, těsto má tendenci tuhnout. Pečeme dorůžova, vychladlé slepujeme marmeládou (nejlépe kyselejší rybízovou) a konce namáčíme do čokolády.
SKOŘICOVKY
■ 350 g hladké mouky
■ 240 g másla
■ 140 g cukru
■ 2 žloutky
■ 1 polévková lžíce rumu
■ 2 polévkové lžíce skořice
■ vanilkový cukr
Poleva:
■ 1 žloutek
■ 1 lžíce rumu
■ 80 g cukru
Všechny suroviny spojíme v těsto. To necháme nejlépe přes noc odpočinout v lednici a poté z něj vykrajujeme kolečka, popř. jiné tvary. Po upečení slepujeme pikantnější marmeládou a poléváme cukrovou polevou.
IŠLSKÉ DORTÍČKY
■ 31 dkg mouky
■ 10 dkg práškového cukru
■ 21 dkg másla
■ 6 dkg ořechů
■ 3 dkg kakaa
■ 1 vanilkový cukr
■ světlý máslový krém, čokoládová poleva a loupané mandle na dokončení
Všechny suroviny spojíme v těsto a necháme ho chvíli odležet v chladu. Pak těsto rozválíme na plát silný asi půl centimetru a vykrájíme kolečka, popř. jiné tvary. Upečeme a vychladlé slepíme světlým máslovým krémem. Jakmile krém zatuhne, namáčíme (popř. poléváme) svrchu v rozpuštěné čokoládě a zdobíme polovinou loupané mandle.
„MOKA“ (KÁVOVÉ) CUKROVÍ
■ 200 g hladké mouky
■ 60 g moučkového cukru
■ 2 lžičky mleté kávy
■ 2 žloutky
■ 140 g másla
Krém:
■ 150 g kvalitní bílé čokolády
■ 75 g smetany ke šlehání (40%)
■ 10 g másla
■ 3 lžičky rozpustné kávy
Prosátou mouku smícháme s cukrem a mletou kávou, přidáme žloutky a lehce změklé máslo a vypracujeme těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu alespoň několik hodin odležet. Pak těsto vyválíme na tenčí placku a vykrajujeme libovolné tvary, které pečeme při 180 stupních lehce dozlatova. Smetanu zahřejeme, přidáme kávu a necháme rozpustit. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a nalijeme na ni ohřátou smetanu. K čokoládovému základu přidáme máslo, vymícháme do hladka a necháme několik hodin chladit v lednici. Krém pak pomocí sáčku nastříkáme na polovinu upečeného cukroví, přiklopíme a dáme znovu vychladit. Na závěr můžeme namočit do čokolády (nejlépe bílé) či jinak ozdobit.
