Neděle 29. března 2020svátek má Taťána 3 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Zajímavosti

Češi jsou podle autorky kuchařek v pečení cukroví konzervativní

Vánoce na serveru Lidovky.cz. Přečtěte si všechny články. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vánoce na serveru Lidovky.cz. Přečtěte si všechny články. | foto: Shutterstock

„Zatímco u vánočních dekorací, zdobení stromku a nakupování dárků se Češi rádi inspirují módními trendy, při koupi, či pečení vánočního cukroví jsou konzervativní,“ řekla autorka kuchařek Miroslava Kuntzmannová.

Nejoblíbenější jsou stále stejné druhy cukroví, a to již po desetiletí. Základem, který nechybí v drtivé většině rodin, jsou variace lineckého cukroví, vanilkové rohlíčky, pracny a ořechové nebo kokosové pečivo. Velmi častý je aspoň jeden druh nepečeného cukroví a v rodinách s dětmi nechybí ani perníčky. Nové druhy stálé místo na vánočních stolech hledají jen obtížně.

„Upřímně, myslím si, že všechno dobré už bylo vymyšleno. Stalo se mi, že mi někdo chválil zaručeně nový vynikající recept, ale když jsem procházela staré kuchařky, našla jsem ho v knize už z roku 1890,“ řekla Kuntzmannová, která je autorkou mimo jiné knih o barokní kuchyni a tří retro kuchařek.

Vanilkové rohlíčky.

Přimlouvá se za to, aby lidé spíš než na kvantitu cukroví dbali na jeho kvalitu. „Není třeba mít 15 druhů cukroví, které se pak dojídá strašně dlouho, nebo se dává do mrazáku. Je mnohem lepší udělat každému členu rodiny jeho oblíbený druh, ať má radost, ale z opravdu kvalitních surovin - z poctivého másla, marmelády, cukru,“ řekla Kuntzmannová.

Trendem je v poslední době podle ní snaha o zdravější životní styl. Domácí cukroví se tak peče i z celozrnné mouky, nerafinovaného cukru, využívá se med a sušené ovoce. „Ale ani to není žádná novinka, vždyť naši předci měli jen celozrnnou mouku a nerafinovaný cukr, měli med, vařili marmelády a povidla a sušili ovoce,“ poznamenala.

Její slova o konzervatismu Čechů při volbě vánočního cukroví potvrzuje i zástupce ředitelky plzeňské Odborné školy výroby a služeb Miroslav Kříž. Studenti prvních a druhých ročníků tamního oboru potravinářská výroba pečou každý rok v rámci praxe vánoční cukroví, a pak ho prodávají ve škole, nebo na vánočním trhu v areálu krajského úřadu. Studenti se učí péct deset základních druhů cukroví. „Našich deset druhů stačí, nikdo se ani neptal po jiných druzích,“ uvedl Kříž. O cukroví je podle něj velký zájem. „Letos jsme ho pekli 400 kilo. To bylo asi o 100 kilo víc než loni,“ doplnil. Letos cukroví prodávají za 310 korun za kilogram.

Premium

Luxusní auta a vily. Pohádkový život utnula mladíkům až policie

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jakubovi O. bylo dvacet let, když založil firmu J.O. Investment a začal podnikat. Po třech letech jezdil v kabrioletu...

Premium

Lhaní se dá naučit. Emoce se však obelhat nedají, radí kriminální psycholog

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Naproti vám sedí podezřelý. Říká pravdu, nebo lže? Kriminální psycholog Ondrej Kubík ví, jak u výslechu přečíst mysl...

Premium

Dojemná záchrana? Nikoliv. MF DNES odhalila síť černého byznysu se psy

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Líbivá záchrana psů z nevhodných podmínek je skvělý byznys. Na jeho financování se podílí česká i německá veřejnost....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz