Sobota 25. června 2022, svátek má Ivan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Češi jsou podle autorky kuchařek v pečení cukroví konzervativní

Magazín

  5:40
„Zatímco u vánočních dekorací, zdobení stromku a nakupování dárků se Češi rádi inspirují módními trendy, při koupi, či pečení vánočního cukroví jsou konzervativní,“ řekla autorka kuchařek Miroslava Kuntzmannová.

Vánoce na serveru Lidovky.cz. Přečtěte si všechny články. foto: Shutterstock

Nejoblíbenější jsou stále stejné druhy cukroví, a to již po desetiletí. Základem, který nechybí v drtivé většině rodin, jsou variace lineckého cukroví, vanilkové rohlíčky, pracny a ořechové nebo kokosové pečivo. Velmi častý je aspoň jeden druh nepečeného cukroví a v rodinách s dětmi nechybí ani perníčky. Nové druhy stálé místo na vánočních stolech hledají jen obtížně.

Ryba až druhý den, kaštany a 50 kilogramů cukroví. Jak slaví Vánoce šéfkuchaři?

„Upřímně, myslím si, že všechno dobré už bylo vymyšleno. Stalo se mi, že mi někdo chválil zaručeně nový vynikající recept, ale když jsem procházela staré kuchařky, našla jsem ho v knize už z roku 1890,“ řekla Kuntzmannová, která je autorkou mimo jiné knih o barokní kuchyni a tří retro kuchařek.

Vanilkové rohlíčky.

Přimlouvá se za to, aby lidé spíš než na kvantitu cukroví dbali na jeho kvalitu. „Není třeba mít 15 druhů cukroví, které se pak dojídá strašně dlouho, nebo se dává do mrazáku. Je mnohem lepší udělat každému členu rodiny jeho oblíbený druh, ať má radost, ale z opravdu kvalitních surovin - z poctivého másla, marmelády, cukru,“ řekla Kuntzmannová.

Trendem je v poslední době podle ní snaha o zdravější životní styl. Domácí cukroví se tak peče i z celozrnné mouky, nerafinovaného cukru, využívá se med a sušené ovoce. „Ale ani to není žádná novinka, vždyť naši předci měli jen celozrnnou mouku a nerafinovaný cukr, měli med, vařili marmelády a povidla a sušili ovoce,“ poznamenala.

Cukroví, na kterém si pochutnají i diabetici. Zkuste třeba brusinková srdíčka

Její slova o konzervatismu Čechů při volbě vánočního cukroví potvrzuje i zástupce ředitelky plzeňské Odborné školy výroby a služeb Miroslav Kříž. Studenti prvních a druhých ročníků tamního oboru potravinářská výroba pečou každý rok v rámci praxe vánoční cukroví, a pak ho prodávají ve škole, nebo na vánočním trhu v areálu krajského úřadu. Studenti se učí péct deset základních druhů cukroví. „Našich deset druhů stačí, nikdo se ani neptal po jiných druzích,“ uvedl Kříž. O cukroví je podle něj velký zájem. „Letos jsme ho pekli 400 kilo. To bylo asi o 100 kilo víc než loni,“ doplnil. Letos cukroví prodávají za 310 korun za kilogram.

Nadané děti mají společné rysy. Rodiče to někdy nepoznají, říká expert Mensy

Premium Pouhá dvě promile populace – tedy jenom jeden člověk z pěti set – má IQ vyšší než 150. Zhruba každý padesátý má přes...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Ekonomie hlouposti: počet hlupáků „v oběhu“ je vyšší, než si myslíte

Premium Hloupí lidé patří ekonomicky k nejnebezpečnějším. Za hloupé je třeba považovat ty, kteří škodí druhým i sobě samým. V...

Mohlo by vás zajímat