Rajčatovo-datlové chutney s rybou připravované v páře (thajský recept)
Suroviny rajčatovo-datlové chutney:
- 5 ml olivového oleje
- 0,5 g koření Panch phoron (fenykl, římský kmín, pískavice, černé hořčičné semínko, černucha - koření 1:1:1:1:1)
- 0,1 g chilli vloček
- 0,2 g římského kmínu
- 1 g zázvoru
- 100 g rajčat
- 10 g sušených datlí
- 1 ml vinného octa
- sůl, cukr
Postup rajčatovo-datlové chutney: Na pánvi si rozehřejeme olivový olej. Poté přidáme panch phoron koření - směs fenyklu, římského kmínu, pískavice, černého hořčičného semínka a černuchy. Poté vmícháme chilli vločky a smažíme několik vteřin dokud koření nebude praskat. Také přidáme utřený zázvor a chvíli ho smažíme (do ztracení zemité vůně). Následně přidáme nakrájená rajčata, která promícháme se zbytkem římského kmínu. Osolíme podle chuti a necháme rajčata vařit do změknutí asi 10 minut. Nakonec přidáme nasekané datle (dle chuti je možné přidat i cukr) a vinný ocet.
Suroviny na rybu v páře:
- 3 g čerstvého koriandru
- 0,5 g Chilli Bird´s Eye
- 5 g čerstvého česneku
- 10 ml rybí omáčky
- 10 ml limetkové šťávy
- 4 g cukru
- 100 ml vody
- treska/candát/halibut
- 1 ks citronové trávy
- 5 ml olivového oleje
- 1 g soli
Postup přípravy ryby v páře: Česnek, chilli a koriandr si nasekáme najemno. V misce si všechny suroviny dobře promícháme. Rybu očistíme a marinujeme ji solí a limetkovou šťávou. Citronovou trávu nakrájíme na poloviny a aranžujeme na napařovací vložku, na kterou poté rybu položíme. Rybu přelijeme omáčkou smíchanou z vody, rybí omáčky, limetkové šťávy a kořenící směsi. Rybu napařujeme 5-6 minut.