Sobota 4. února 2023, svátek má Jarmila
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Vánoční klasika zdravěji: Rajčatovo-datlové chutney s rybou připravované v páře

Jídlo

  12:28
Jídlo je jednou z největších radostí našeho života a k Vánocům prostě patří. Odepřít si ho je zbytečné. Problémem Vánoc z pohledu výživy je zejména nestřídmost. Server Lidovky.cz vám spolu s výživovou specialistkou Kateřinou Šimkovou ze Zdravého stravování přináší seriál „odlehčených“ vánočních receptů.

Ryba v páře foto: Zdravé stravování

Rajčatovo-datlové chutney s rybou připravované v páře (thajský recept)

Suroviny rajčatovo-datlové chutney:

  • 5 ml olivového oleje
  • 0,5 g koření Panch phoron (fenykl, římský kmín, pískavice, černé hořčičné semínko, černucha - koření 1:1:1:1:1)
  • 0,1 g chilli vloček
  • 0,2 g římského kmínu
  • 1 g zázvoru
  • 100 g rajčat
  • 10 g sušených datlí
  • 1 ml vinného octa
  • sůl, cukr

Postup rajčatovo-datlové chutney: Na pánvi si rozehřejeme olivový olej. Poté přidáme panch phoron koření - směs fenyklu, římského kmínu, pískavice, černého hořčičného semínka a černuchy. Poté vmícháme chilli vločky a smažíme několik vteřin dokud koření nebude praskat. Také přidáme utřený zázvor a chvíli ho smažíme (do ztracení zemité vůně). Následně přidáme nakrájená rajčata, která promícháme se zbytkem římského kmínu. Osolíme podle chuti a necháme rajčata vařit do změknutí asi 10 minut. Nakonec přidáme nasekané datle (dle chuti je možné přidat i cukr) a vinný ocet.

Suroviny na rybu v páře:

  • 3 g čerstvého koriandru
  • 0,5 g Chilli Bird´s Eye
  • 5 g čerstvého česneku
  • 10 ml rybí omáčky
  • 10 ml limetkové šťávy
  • 4 g cukru
  • 100 ml vody
  • treska/candát/halibut
  • 1 ks citronové trávy
  • 5 ml olivového oleje
  • 1 g soli

Postup přípravy ryby v páře: Česnek, chilli a koriandr si nasekáme najemno. V misce si všechny suroviny dobře promícháme. Rybu očistíme a marinujeme ji solí a limetkovou šťávou. Citronovou trávu nakrájíme na poloviny a aranžujeme na napařovací vložku, na kterou poté rybu položíme. Rybu přelijeme omáčkou smíchanou z vody, rybí omáčky, limetkové šťávy a kořenící směsi. Rybu napařujeme 5-6 minut.

Vánoční recepty a tipy

Bramborový salát
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!