Neděle 28. listopadu 2021, svátek má René
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Vánoční klasika zdravěji: Rajčatovo-datlové chutney s rybou připravované v páře

Jídlo

  12:28
Jídlo je jednou z největších radostí našeho života a k Vánocům prostě patří. Odepřít si ho je zbytečné. Problémem Vánoc z pohledu výživy je zejména nestřídmost. Server Lidovky.cz vám spolu s výživovou specialistkou Kateřinou Šimkovou ze Zdravého stravování přináší seriál „odlehčených“ vánočních receptů.

Ryba v páře foto: Zdravé stravování

Rajčatovo-datlové chutney s rybou připravované v páře (thajský recept)

Suroviny rajčatovo-datlové chutney:

  • 5 ml olivového oleje
  • 0,5 g koření Panch phoron (fenykl, římský kmín, pískavice, černé hořčičné semínko, černucha - koření 1:1:1:1:1)
  • 0,1 g chilli vloček
  • 0,2 g římského kmínu
  • 1 g zázvoru
  • 100 g rajčat
  • 10 g sušených datlí
  • 1 ml vinného octa
  • sůl, cukr

Postup rajčatovo-datlové chutney: Na pánvi si rozehřejeme olivový olej. Poté přidáme panch phoron koření - směs fenyklu, římského kmínu, pískavice, černého hořčičného semínka a černuchy. Poté vmícháme chilli vločky a smažíme několik vteřin dokud koření nebude praskat. Také přidáme utřený zázvor a chvíli ho smažíme (do ztracení zemité vůně). Následně přidáme nakrájená rajčata, která promícháme se zbytkem římského kmínu. Osolíme podle chuti a necháme rajčata vařit do změknutí asi 10 minut. Nakonec přidáme nasekané datle (dle chuti je možné přidat i cukr) a vinný ocet.

Suroviny na rybu v páře:

  • 3 g čerstvého koriandru
  • 0,5 g Chilli Bird´s Eye
  • 5 g čerstvého česneku
  • 10 ml rybí omáčky
  • 10 ml limetkové šťávy
  • 4 g cukru
  • 100 ml vody
  • treska/candát/halibut
  • 1 ks citronové trávy
  • 5 ml olivového oleje
  • 1 g soli

Postup přípravy ryby v páře: Česnek, chilli a koriandr si nasekáme najemno. V misce si všechny suroviny dobře promícháme. Rybu očistíme a marinujeme ji solí a limetkovou šťávou. Citronovou trávu nakrájíme na poloviny a aranžujeme na napařovací vložku, na kterou poté rybu položíme. Rybu přelijeme omáčkou smíchanou z vody, rybí omáčky, limetkové šťávy a kořenící směsi. Rybu napařujeme 5-6 minut.

Vánoční recepty a tipy

Bramborový salát
Autor:

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...