Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Vánoční klasika zdravěji: Pečený kapr se žampiony a lískovými ořechy

Jídlo

  5:38
Jídlo je jednou z největších radostí našeho života a k Vánocům prostě patří. Odepřít si ho je zbytečné. Problémem Vánoc z pohledu výživy je zejména nestřídmost. Server Lidovky.cz vám spolu s výživovou specialistkou Kateřinou Šimkovou ze Zdravého stravování přináší seriál „odlehčených“ vánočních receptů.

Pečený kapr se žampiony a lískovými ořechy foto: Zdravé stravování

Pečený kapr se žampiony a lískovými ořechy

Suroviny:

  • 150 g kapra (syrový stav)
  • 100 g žampionů
  • 20 g šalotky
  • 15 g lískových ořechů
  • 5 ml olivového oleje
  • 5 ml ořechového oleje
  • 100 ml masového vývaru
  • sůl, pepř

Postup: Houby si očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Ořechy si nasekáme na poloviny. Šalotku nakrájíme najemno. Na pánvi zahřejeme ořechový olej a přidáme šalotku, kterou restujeme zhruba 3 minuty. Poté přidáme houby a ořechy. Směs restujeme 6-8 minut a neustále promícháváme. Houby ochutíme solí a pepřem. Poté směs přendáme do zapékací mísy, podlijeme masovým vývarem a přemístíme do vyhřáté trouby na 180 °C.

Kapra si očistíme a nafiletujeme. Poté osolíme a opepříme. Kapra vložíme na pánev s trochou olivového oleje a opékáme z každé strany cca 2-3 minuty. Následně kapra položíme do trouby na houby a pečeme do měkka, zhruba 10-15 minut.

Vánoční recepty a tipy

Bramborový salát
Autor: