Polévka z kapra
- 120 g bílé cibule (oloupané)
- 1 stroužek česneku
- 100 g bulvového celeru (očištěného)
- 100 g kořenové petržele (očištěné)
- 150 g červené kapie
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžička mleté pálivé papriky
- 1 lžička uzené papriky
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 750 ml zeleninového nebo rybího vývaru
- 200 g loupaných krájených rajčat z plechovky
- 300 g filetu z kapra bez kůže
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 4 plátky žitného chleba (4× 50 g)
- sůl
- pepř
Cibuli a česnek nakrájejte najemno, celer a petržel nakrájejte na kostičky o velikosti 0,5 cm a kapii nakrájejte na proužky o délce 3–4 cm a šířce 0,5 cm. Následně si ve větším hrnci na středním plameni rozehřejte 2 lžíce slunečnicového oleje, přidejte nakrájenou cibuli, celer, petržel a kapii a vše opékejte 4–5 minut.
Netradiční vs. klasická rybí polévka. Vyberte si recept na Vánoce |
Poté přidejte nakrájený česnek, sladkou i pálivou mletou papriku, uzenou papriku, bobkové listy, nové koření, zeleninový či rybí vývar a krájená rajčata z plechovky, hrnec přiklopte pokličkou a směs nechte vařit 10–12 minut na středním plameni. Mezitím si nakrájejte kapří filet na hranolky o délce 6 cm a šířce 1 cm.
Po uvedené době do hrnce přidejte nakrájeného kapra, vinný ocet, sůl a pepř a vše nechte vařit dalších 5 minut pod pokličkou na středním plameni. Hotovou polévku rozdělte do 4 talířů a každou porci podávejte s 1 plátkem žitného chleba.
Recept pochází z kuchařky Jak jíme zdravě v zimě.