Špenátová polévka se zastřeným vejcem
Ingredience:
- 500 g mraženého špenátu listového
- 1 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 80 g másla
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 ml bílého vína
- 250 ml smetany 33%
- 4 vejce
- ocet, sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup: Na másle zpěníme cibulku a česnek nakrájený na kostičky. Přidáme nasekaný špenát, který jsme předem rozmrazili a vymačkali z něj vodu. Přidáme víno a necháme ho zredukovat na polovinu. Zalijeme vývarem a necháme vařit 10 minut. Polévku dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem a důkladně promixujme. Ke konci mixovaní přidáme zbytek másla na zjemnění.
V jiném hrnci si zavaříme vodu s trochou octa. Uděláme vodní vír, do kterého vyklepneme vajíčko. Vaříme cca 3 minuty. Žloutek musí být tekutý. Polévku můžeme vylepšit na másle opečenými kostičkami z housky.