Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Špenátová polévka se zastřeným vejcem. Jak na ni?

Jídlo

  4:28
Máte slabost pro neodolatelnou vůni špenátu a česneku? Když ještě přidáte zeleninový vývar, cibuli, bílé víno, smetanu a vejce, hnedle se můžete těšit na dokonale vyváženou polévku. Zvládne ji uvařit také kuchař-začátečník.

Špenátová polévka se zastřeným vejcem foto: Regionální potravina

Špenátová polévka se zastřeným vejcem

Ingredience:

  • 500 g mraženého špenátu listového 
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 80 g másla
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • 250 ml smetany 33%
  • 4 vejce
  • ocet, sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup: Na másle zpěníme cibulku a česnek nakrájený na kostičky. Přidáme nasekaný špenát, který jsme předem rozmrazili a vymačkali z něj vodu. Přidáme víno a necháme ho zredukovat na polovinu. Zalijeme vývarem a necháme vařit 10 minut. Polévku dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem a důkladně promixujme. Ke konci mixovaní přidáme zbytek másla na zjemnění.

V jiném hrnci si zavaříme vodu s trochou octa. Uděláme vodní vír, do kterého vyklepneme vajíčko. Vaříme cca 3 minuty. Žloutek musí být tekutý. Polévku můžeme vylepšit na másle opečenými kostičkami z housky. 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!