Krémová polévka s lososem Lohikeitto
Suroviny
- 250 g lososa včetně kůže (ideálně plus navíc třeba hlava nebo odřezky)
- 900 ml vody
- 1 bobkový list
- 6 kuliček nového koření
- 25 g másla
- 100 g pórku
- 100 g řapíkatého celeru
- 150 g mrkve
- 300 g ředkve, kedlubny nebo tuřínu
- 60 g tučné zakysané smetany
- 30 g smetany na šlehání
- ocet podle chuti
- čerstvý kopr nebo hladkolistá petrželka
- sůl
- pepř
Postup: Lososa zbavte kůže a případných kostí, čisté maso si dejte zatím stranou, nakrájené na kostky ve velikosti sousta. Všechny odřezky vložte do studené vody, do které jste přidali bobkový list a nové koření. Vařte přibližně 15-20 minut, pak vývar slijte. Zatímco se rybí vývar vaří, orestujte na másle drobně nakrájený pórek, celer a mrkev.
Lucie Grusová o soběVaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách. |
Později přidejte na větší kostky nakrájenou ředkev, kedlubnu nebo tuřín a vše zalijte scezeným rybím vývarem.
Přidejte sůl a pepř. Vařte, dokud zelenina nezměkne. Přibližně polovinu polévky včetně zeleniny odeberte a rozmixujte dohladka spolu se zakysanou smetanou. Směs zatím nechte stát stranou. Do čiré polévky se zeleninou přidejte kostky lososa a toho velmi krátce povařte na mírnou teplotu. Stačí opravdu maximálně 2 minuty. Moc s ním nemíchejte, ať se nerozpadne.
Pak přidejte rozmixovanou směs se zakysanou smetanou, opatrně promíchejte a jen krátce prohřejte (nevařte, ať se smetana nesrazí). Polévku dochuťte smetanou na šlehání, pár kapkami octa, solí a pepřem. Polévku podávejte horkou, posypanou čerstvým koprem nebo petrželkou. Pokud na Vánoce nevaříte polévku z kapra a přesto byste na slavnostní tabuli rádi měli rybí polévku, tohle je skvělá varianta. U nás doma velmi oblíbená, spolu s kaštanovou polévkou.