Nugátové a čokoládové košíčky
- 175 g lískových ořechů
- 1 vejce
- 75 g smetany ke šlehání
- cca 30 g sladidla (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)
- cca 10 g hořkého kakaa
- 120 g mascarpone (v pokojové teplotě)
- 45 g hořké vysokoprocentní čokolády
Postup: Lískové ořechy vložte do trouby vyhřáté na 150 °C a zde je nechte upražit přibližně 30 minut. Pak je přesypte do bavlněné utěrky, nechte chvíli vychladnout a mnutím je zbavte slupek. Očištěné ořechy rozdrťte na jemnou mouku (v elektrickém mlýnku na kávu nebo malém sekáčku).
Lucie Grusová o soběVaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách. |
100 gramů odeberte stranou a smíchejte je s vejcem do mírně lepivého těsta. Těsto rozdělte na 12 stejných dílů (2 díly na porci, na 1 košíček přibližně 12 g těsta). Z každého pomocí prstů vytvarujte uvnitř muffinových formiček tenké košíčky. Vložte je do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte přibližně 15 minut.
Pak je opatrně vyloupněte z formiček a vraťte dnem vzhůru dojít do otevřené chladnoucí trouby.
Druhou část ořechové mouky umelte ještě jemněji, až na ořechové máslo (můžete použít i kupované). Počítejte s tím, že vám to nějaký čas zabere. Potřebujete ale co nejjemnější strukturu, tak buďte trpěliví.
Jemné ořechové máslo rozmixujte dohladka se smetanou, kakaem a polovinou sladidla. Dejte vychladit.
V malé pánvičce si na nízkou teplotu rozehřejte čokoládu. Smíchejte ji s mascarpone a druhou polovinou sladidla do hladkého krému. Nechte chvíli vychladit.
Upečené a vychladnuté košíčky naplňte připravenými krémy - polovinu množství nugátovým a druhou půlku čokoládovým, vždy přibližně 30 g krému na 1 košíček. Na ozdobu můžete nugátové košíčky posypat troškou rozdrcených lískových ořechů, čokoládové košíčky zase špetkou nastrouhaného kakaového másla. Košíčky podávejte vychlazené.