Krémový toskánský květák s kuřecím masem
Suroviny
- 1 kg květáku
- 2 lžíce olivového oleje
- 400 g kuřecího masa
- 10 g másla
- 40 g šalotky
- 4 stroužky česneku
- 60 g sušených rajčat
- 250 g smetana ke šlehání, případně na vaření
- 100 g čerstvého špenátu
- 40 g strouhaného parmazánu
- sůl
- pepř
Postup: Květák rozeberte na malé růžičky, stonky nakrájejte na kousky. Dejte zatím stranou. Šalotku nakrájejte nadrobno, česnek rozdrťte, nasekejte sušená rajčata, maso nakrájejte na kostky. Na 1 lžíci olivového oleje orestujte za vyšší teploty na kostky nakrájené kuřecí maso. Opečené kuřecí kousky vyjměte z hrnce a dejte zatím stranou.
Do hrnce přidejte zbytek oleje a máslo. V tuku nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku. Přisypte rozdrcený česnek a za stálého míchání nechte rozvonět. Přidejte pokrájená sušená rajčata a po chvíli i připravený květák. Zeleninu osolte a opepřete. Květák zalijte smetanou a promíchejte.
Snižte teplotu plotýnky, hrnec zakryjte a směs duste za občasného promíchání asi 20 minut, dokud květák nezačne měknout. Přimíchejte opečené kuřecí maso, listy špenátu a parmazán. Zakryjte poklicí a nechte ještě pár minut prohřát. Před podáváním směs podle chuti případně ještě osolte a opepřete.
Lucie Grusová o soběVaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách. |